NSA vyvíjí „superpočítač“. Dokáže prý prolomit všechny kódy

Washington – Američané prý vyvíjejí superrychlý kvantový počítač, který dokáže prolomit téměř jakýkoli druh šifrování. Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) by se tak dostala k řadě bankovních, obchodních, lékařských i vládních údajů. Informoval o tom na svém webu deník The Washington Post. Ten se odvolává na dokumenty, jež poskytl bývalý spolupracovník NSA Edward Snowden. Tajný výzkumný program má mít hodnotu 79,7 milionu dolarů (1,6 miliardy korun). Většina výzkumu probíhá v laboratoři ve městě College Park v Georgii.

Procesor nového počítače má využívat takzvaný tunelový jev, který umožní vyřešit některé typy matematických dotazů ve zlomcích sekundy. Procesor má dokázat najednou prověřit všechna možná řešení a následně vybrat to nejlepší. Má nabídnout nejméně 3600krát vyšší výpočetní rychlost než běžné počítače. S takovou technologií by se daly prolomit prakticky všechny současné formy šifrování, včetně těch, které se používají na zabezpečených webových stránkách, stejně jako typ sloužící k ochraně státního tajemství.

Podobné počítače se vyvíjejí i v civilním sektoru. Odborníci se ovšem domnívají, že NSA není ve vývoji dál než vědecká obec ve světě a že k sestavení kvantového počítače blízko není. „Zdá se málo pravděpodobné, aby NSA měla náskok před civilním sektorem, aniž by o tom vědecká obec věděla,“ citoval The Washington Post Scotta Aaronsona z Massachusettského technologického institutu (MIT).

Edward Snowden
Zdroj: AP/Uncredited/ČTK

Snowden předal médiím informace, že NSA sleduje elektronickou a telefonickou komunikaci osob a státníků po celém světě. Spojené státy viní Snowdena ze špionáže, za což mu hrozí nejméně 30 let ve vězení. Azyl v Rusku mu vyprší v srpnu.

  • Podle rozhodnutí amerického federálního soudce Williama Pauleyho z konce prosince je program NSA monitorující telefonickou a internetovou komunikaci Američanů zákonný. „Soud měl odpovědět na otázku, zda tento program masového sběru údajů je zákonný. Soud se domnívá, že tomu tak je,“ uvedl Pauley (více čtěte zde).
  • Jiný federální soudce Richard Leon přitom v polovině prosince došel ke zcela opačnému závěru.

Deníky žádají o milost pro Snowdena

Americký deník The New York Times (NYT) a britský Guardian včera ve svých redakčních komentářích požádaly americkou vládu, aby Snowdenovi udělila milost. Podle NYT teď Američané lépe chápou, jak jsou monitorovány jejich hovory, e-maily a pohyb dalších informací. Údaje, které Snowden předal médiím, podle newyorského deníku také uspíšily potřebu přehodnocení zákonů na kontrolu tajných služeb a vedly poradní panel prezidenta Baracka Obamy k výzvě k radikální reformě NSA.

The New York Times

„Vezmeme-li v potaz obrovskou hodnotu informací, které zveřejnil, a pronásledování, kterému je vystaven, zaslouží si pan Snowden víc než jen život v permanentním exilu, strachu a na útěku. Možná spáchal zločin, ale pro svou zemi udělal velkou službu. Je na čase, aby Spojené státy nabídly panu Snowdenovi dohodu nebo nějakou formu milosti, která by mu umožnila návrat domů, a aby čelil minimálně podstatně omezenému trestu za jeho roli vynašeče informací.“

The Guardian

„Doufáme, že chladné hlavy v současné (americké) administrativě pracují na strategii, jak umožnit panu Snowdenovi důstojný návrat do USA, a že prezident využije svých výkonných pravomocí k tomu, aby s ním bylo nakládáno humánně a způsobem, který bude zářným příkladem pro hodnoty, které zastávají vynašeči informací, a pro svobodu projevu jako takovou.“

Že by se americký uprchlík mohl dočkat amnestie, nedávno připustil jeden z vlivných činitelů Národní bezpečnostní agentury Richard Ledgett. Snowden by se každopádně musel zavázat, že už nebude vypouštět žádné tajné informace. Amnestii ale zatím zásadně odmítá ředitel agentury Keith Alexander i Bílý dům.