Policie zabavila kameru z Schumacherovy helmy a vyslechla jeho syna

Grenoble – Michael Schumacher strávil své 45. narozeniny v nemocnici v Grenoblu, kde už šestý den leží v umělém spánku kvůli pádu na lyžích, při němž si vážně poranil hlavu. Policie dnes kvůli vyšetřování nehody vyslechla Schumacherova 14letého syna Micka, který se v neděli tragického lyžování účastnil. Zabavila i kameru, kterou měl Schumacher v době pádu na helmě. Momentálně není jisté, zda byla kamera zapnutá. U Schumacherova lůžka stále zůstává celá jeho rodina, do Grenoblu dnes navíc dorazili i jeho fanoušci a před klinikou uspořádali tiché setkání, kterým chtěli svému idolu dodat sílu.

Natočil Schumacher svou nehodu?

Nehodu vyšetřuje státní zastupitelství v Albertville. Objasnit chce především otázku, zda při pádu hrála roli příliš velká rychlost, nebo zda šlo o nešťastnou souhru okolností a bude třeba kamenitý úsek mezi značenými sjezdovkami, v němž se pilot vážně zranil, lépe zabezpečit.

Vyšetřovatelé dnes vyslechli Schumacherova 14letého syna Micka, který se 29. prosince účastnil lyžování, při němž se jeho otec těžce zranil. Postupně chtějí vyslechnout i ostatní členy rodiny.

Francouzský list Dauphiné Libéré dnes napsal, že Schumacher měl při pádu na své helmě kameru. Policisté ji dnes večer zabavili. Zda byla během osudné jízdy zapnutá, se zatím neví.

Okolnosti nehody stále nejsou zcela objasněny. Jezdcova manažerka médiím řekla, že Schumacher jel ve skupině lyžařů jako poslední a chtěl pomoct dceři svého přítele, která upadla. Nešťastnou náhodou najel na kámen a při následném pádu se udeřil o další skalní výčnělek hlavou. Kromě vážných zranění hlavy utrpěl i zranění na těle. Krátce po pádu byl při vědomí, ale na otázky zdravotníků nedokázal odpovědět. Lékaři později oznámili, že pokud by neměl přilbu, nehodu by určitě nepřežil.

Schumacher dál bojuje o život

Lékaři zatím nové informace o jezdcově zdravotním stavu nezveřejnili, což s největší pravděpodobností znamená, že se nijak výrazně nezměnil. Poslední zprávy z úterý situaci popisují jako kritickou.

„Při těžkém úrazu hlavy jsou první hodiny a dny rozhodující, aby se zjistilo, zda se tlak a otoky budou nadále zvyšovat. Pokud bude vše v tomto ohledu stabilní, můžeme opatření ke zmírnění tlaku zmírnit a pacient může časem opustit kóma,“ řekl pro server Bild.de profesor Uwe Kehler, vedoucí kliniky neurochirurgie v Hamburku-Altoně.

„Umělý spánek se na pacientovi nepodepisuje, pokud netrvá moc dlouho. Člověk v umělém spánku ztrácí 4 až 10 procent svalové síly denně a je jen otázka, kdy pacienta probudíte a vrátíte do normálních regulačních procesů. Dlouhodobě se to podepsat může, ale trénovaný sportovec bude mít následky podstatně menší než starší nemocný člověk,“ doplnil Martin Balík, zástupce primáře pro intenzivní péči z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Schumacher podstoupil dvě operace hlavy, po nichž se jeho stav mírně zlepšil a stabilizoval. Lékaři mu snížili tělesnou teplotu na 34 stupňů a udržují ho v kómatu.

Na boj se zraněním není Schumacher sám

Příznivci závodníka se shlukují na sociálních sítích. Povzbudivé vzkazy a přání brzkého uzdravení dnes zveřejnila na svém twitteru řada osobností včetně tenisové legendy Borise Beckera či pilota F1 Giancarla Fisichelly.

  • „Drž se,“ napsal Schumacherův bývalý kolega Rubens Barrichello k fotografii ze společného působení u Ferrari.
  • „Všechno nejlepší, Michaeli Schumachere, brzy se uzdrav, šampione,“ uvedl Sébastien Loeb, jenž v rallye získal devět titulů mistra světa.

Na další přání od fanoušků se podívejte ZDE

Schumacherovi fanoušci promítali vzkazy na zeď nemocnice v Grenoblu
Zdroj: David Ebener/ČTK/DPA

Před univerzitní kliniku v Grenoblu dnes dorazilo několik stovek Schumacherových fanoušků. K cestě do Francie v den jezdcových 45. narozenin je vyzval tým Ferrari, ve kterém Schumacher získal pět titulů mistra světa. Po západu slunce někteří fanoušci za pomoci projektoru promítli na zeď nemocnice vzkazy adresované Schumacherovi „Zůstaň silný!“ a „Nepřestávej bojovat!“.

Za podporu poděkovali fanouškům zástupci pilotovy rodiny, kteří se střídají u jeho nemocničního lůžka. „Neskutečná účast, kterou dnes projevili příznivci Ferrari před nemocnicí, nás přemohla a neubránili jsme se slzám,“ napsala rodina na Schumacherově webu.

Martin Balík o zdravotním stavu Michaela Schumachera (zdroj: ČT24)