Sněhová bouře si v USA vyžádala první oběti, ochromila dopravu

Chicago - Severovýchod Spojených států bojuje se silným sněžením, které ochromilo dopravu ve vzduchu i na zemi. Nevzlétlo minimálně 1 500 spojů a další 3 000 jsou zpožděné. Nejvíc problémů mají letiště v Chicagu, Newarku nebo Clevelandu. Převážně při dopravních nehodách zemřelo nejméně devět lidí. Bouře nejvíc zasáhla Boston a New York, kde napadly desítky centimetrů sněhu. Teploty klesly až na minus 23 stupňů a veřejné školy zůstaly zavřené. Sněžení sice postupně ustává, s koncem víkendu by ale měla přijít další sněhová bouře doprovázená silným větrem.

Zimní počasí si zatím vyžádalo devět obětí na životech. Na předměstí Filadelfie zahynul ve skladu s posypovou solí dělník, kterého rozmačkala kupa soli, která na něj z dosud neznámých důvodů spadla. K neštěstí podle policie došlo ve chvíli, kdy muž pracoval s rypadlem. V New Yorku zase umrzla žena trpící Alzheimerovou chorobou, když si vyšla ze svého domu. Další lidé pak umírali při dopravních nehodách.

V noci na dnešek napadlo severně od Bostonu 60 centimetrů sněhu, z části státu New York meteorologové hlásili 45 centimetrů. Zavřeny jsou kvůli tomu některé dopravní tahy. Široký bouřkový pás se táhne od Mississippi po severní pobřeží Atlantiku - podle předpovědi navíc bude během dneška dál hustě sněžit ve Washingtonu, Filadelfii, New Yorku nebo Bostonu. Situace je komplikovaná hlavně v dopravě, Američané se totiž vracejí z dovolených po svátcích. Navíc některé dálnice musely úřady uzavřít.

Sněhová bouře v USA
Zdroj: THE CANADIAN PRESS/Andrew Vaughan/AP Photo

Ve městě New York je bouře prvním velkým problémem, jejž řeší nový starosta Bill de Blasio. Ten před třemi lety kritizoval svého předchůdce Michaela Bloomberga za údajně pomalou reakci na sněhovou bouři a nyní prohlásil, že už ve chvíli, kdy začne sněžit, vyšle do ulic stovky pluhů a sypačů. „Musíme se o všechno operativně postarat a umět se s tou bouří vyrovnat. Na moje dekorování je ještě spoustu času, až se situace uklidní – tedy až nás ta bouře přejde a dostane se nad moře,“ řekl nový starosta de Blasio.

Kvůli nepřízni počasí se již v New Yorku omezila příměstská doprava. Speciální týmy začaly v ulicích metropole hledat bezdomovce, kterým hrozí umrznutí.

Mimořádný stav v New Jersey, Massachusetts i New Yorku

Guvernér státu New Jersey Chris Christie vyhlásil mimořádný stav a nařídil většině státních zaměstnanců, aby dnes zůstali doma. Mimořádný stav platí také ve státě Massachusetts a New York. Úřady v těchto státech vyzvaly obyvatele, aby vycházeli jen v nutných případech. Meteorologové hlásí, že teploty klesají hodně pod bod mrazu, na některých místech mohou prý dosáhnout i minus 23 stupňů.

Místní jsou na výkyvy počasí zvyklí - o víkendu přijde další příval sněhu

„Ten sníh nás snad úplně pohřbí. Má takhle sněžit pořád a to nejlepší nás prý ještě čeká. To je prostě Boston,“ shodují se obyvatelé amerického města.

„Sněhové bouře jsou v USA několikrát za zimu. Teď to vypadá, že si státy na pár dní odpočinou, ale během víkendu by měla přijít další sněhová bouře. Neměla by být, co se týče sněhu, tak vydatná, ale vpadne sem velmi studený vzduch od severu a bude foukat silný vítr. Pocitové teploty mohou klesnout i pod -40 stupňů,“ říká meteoroložka ČT Marie Odstrčilová.