Příměří na konec roku: Jihosúdánští povstalci chtějí jednat

Nairobi/Juba/Addis Abeba - Vůdce jihosúdánských povstalců Riek Machar a jihosúdánský prezident Saalva Kiir se dohodli na přerušení bojů a ustavení vyjednavačů, kteří vypracují podmínky dodržování příměří mezi oběma stranami. Oznámil to Východoafrický mezivládní úřad pro rozvoj (IGAD), který zastupuje regionální státy.

Machar podle zpravodajské stanice BBC předtím prohlásil, že vysílá delegaci do Etiopie k mírovému jednání s jihosúdánským režimem. Zároveň řekl, že jeho oddíly se zmocnily strategického města Bor, o které v posledních dnech sváděly boje s Kiirovými jednotkami. Vládní vojsko ještě před několika dny tvrdilo, že město ležící asi 200 kilometrů severně od metropole Juby kontroluje.

Macharovo oznámení, že je ochoten vyjednávat, přišlo dva dny poté, co ugandský prezident Yoweri Museveni vyzval bývalého jihosúdánského viceprezidenta, aby přistoupil na příměří, které nabídl jihosúdánský prezident. Museveni přitom pohrozil, že pokud povstalci budou pokračovat v boji, zasáhnou proti nim státy regionu. Ugandští vojáci už vstoupili na jihosúdánské území po vypuknutí nepokojů v polovině prosince.

V Jižním Súdánu proti sobě stojí jednotky prezidenta Salvy Kiira a povstalci vedení Macharem. Násilnosti si podle některých odhadů již vyžádaly tisíce obětí a přivedly nejmladší africký stát na pokraj občanské a etnické války. Za Kiirem stojí příslušníci jeho kmene Dinků, za Macharem zase Nuerové. Více než 120 000 lidí uteklo ze svých domovů, útočiště hledají zejména v uprchlických táborech OSN.