Útočníkovi z nádraží prý vymyly mozek islamistické weby

Moskva – Za nedělním atentátem na volgogradském nádraží stojí podle vyšetřovatelů vahábita Pavel Pečonkin. Asi třicetiletý muž dříve pracoval jako zdravotník a občas navštívil mešitu. Podle přátel se ale jeho chování loni zcela změnilo – své známé začal přesvědčovat o vedení islámské svaté války a o nutnosti šířit muslimskou víru v ruské společnosti. Informace Pečonkin prý hledal na islamistických webech, které mu podle jeho přátel „vyčistily mozek“.

Letos najaře se připojil k dagestánským extremistům. Obdržel bojové jméno Ansar Ar-Rusi a operoval v oblasti dagestánského města Bujnaksk. Byl stoupencem vahábitů, sekty, známé přísnou interpretací islámu.

Rodiče ho opakovaně prosili, aby se z kavkazských hor vrátil domů. Letos v září prý Pečonkina v Dagestánu bezvýsledně hledali, dokonce pro něj natočili video se vzkazem. Veškeré pokusy získat syna zpět se ale minuly účinkem.

Pečonkina jako původce atentátu identifikovali vyšetřovatelé dnes ráno podle rozboru krve z utrženého prstu, na němž byla navlečena pojistka zajišťující granát proti nežádoucímu výbuchu. Totožnost atentátníka nebyla dosud stanovena přesně, stále se čeká na výsledky vzorků DNA Pečonkinových rodičů.

Volgogradské nádraží zničené výbuchem
Zdroj: ČT24

Ve Volgogradě hledá teroristy 4000 policistů a agentů kontrarozvědky

Ruské bezpečnostní složky zahájily ve Volgogradě rozsáhlou protiteroristickou operaci, do níž se zapojilo několik tisíc policistů a příslušníků kontrarozvědky FSB. Akce má trvat až do odvolání. Zadrženo už bylo 87 lidí.

Bezpečnostní operace pod kódovým označením Vichr se podle úřadů zaměřuje na frekventovaná místa ve městě, na dopravní uzly, restaurace, městská tržiště, čerpací benzínové stanice.

Zpravodaj ČT v Rusku Miroslav Karas:

„Bezpečnostní služby jsou v pohotovosti. Ve Volgogradu platí žlutý stupeň, další je už jenom červený, takže platí velice přísná bezpečnostní opatření. Vyšetřování vede velitel ruské kontrarozvědky.“

Velkou starost dělá policistům středeční oslava přicházejícího nového roku, oslavy bývají ve Volgogradě stejně jako i v jiných ruských městech bouřlivé. Policisté vyzvali obyvatelstvo, aby v příštích dnech nepoužívalo pyrotechniku. Volgogradská radnice navíc ve městě vyhlásila smutek, který potrvá do pátku.

Během dnešního dne policisté a agenti FSB prověřili přes 1500 volgogradských domů a provedli prohlídku asi tisícovky osob vytipovaných na základě „operativních informací“. Sedmaosmdesát lidí, kteří kladli policistům odpor či neměli v pořádku osobní dokumenty, policie zadržela. Někteří z nich byli údajně ozbrojeni.

USA, Británie a Izrael nabízejí Rusku pomoc s olympiádou

Spojené státy dnes oznámily, že by přivítaly možnost těsnější bezpečnostní spolupráce s Ruskem při přípravě na únorové zimní olympijské hry v Soči. Mluvčí Bílého domu Caitlin Haydenová prohlásila, že USA už nyní Rusku poskytují „plnou podporu“ při bezpečnostním zajištění olympiády v Soči. Stály by ale o ještě těsnější kooperaci v zájmu co nejvyššího zajištění bezpečnosti pro sportovce i návštěvníky olympijských her.

Jakoukoli pomoc je připravena poskytnout Rusku i Británie. Premiér David Cameron napsal ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi dopis, v němž ho ujistil, že Londýn „pomůže Rusku čímkoli, co bude potřeba“.

Nabídka pomoci dnes přišla také z Izraele. Tlumočil ji šéfovi ruské Bezpečnostní rady Nikolaji Patruševovi jeho izraelský protějšek Jossi Kohen. Izraelská strana má podle něj mnoho zkušeností s vyšetřováním podobných zločinů a může Rusku pomoci s provedením nezbytných úkonů a expertíz.