V Řecku stříleli z kalašnikovů na rezidenci německého velvyslance

Atény – Neznámí útočníci pálili v noci na dnešek z automatických zbraní na aténském předměstí Chalandri u domu německého velvyslance Wolfganga Dolda. Při střelbě nebyl nikdo zraněn a k činu se zatím nikdo nepřihlásil. Policejní protiteroristická jednotka okolí domu uzavřela a hledá stopy, které by ji dovedly k pachateli či pachatelům. Na místě se našlo asi 60 nábojnic.

Před dům přijeli čtyři lidé na dvou motorkách a začali střílet z kalašnikovů, většinou do vzduchu, několik střel ale mířilo i na dům. Podle všeho nechtěli střelci nikoho zranit, protože nemířili na místo, kde hlídkoval strážný. Útok ostře odsoudil ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier i řecká diplomacie, která označila Dolda za velkého přítele Řecka.

Německo je nyní u řecké veřejnosti značně neoblíbené zejména vzhledem k řecké hluboké hospodářské krizi. Bolestné škrty, které Aténám naordinovali mezinárodní věřitelé, si totiž Řekové spojují právě s Německem, které hrálo ve vyjednávání o půjčkách pro Řecko klíčovou roli. Rezidence německého velvyslance se stala terčem teroristického útoku také v roce 1999. Tehdy útočníci, kteří se hlásili k teroristickému Hnutí 17. listopadu, na dům vystřelili raketu.

Vyšetřování střelby na rezidenci německého velvyslance v Aténách
Zdroj: ČTK/AP/Thanassis Stavrakis