Při údajném teroristickém útoku v Sin-ťiangu osm mrtvých

Peking - Čínská policie dnes v neklidné Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang na západě země zastřelila osm lidí při údajném teroristickém útoku. S odvoláním na regionální vládu o tom informovala agentura Reuters.

Incident se odehrál v okrsku Jarkand nedaleko města Kašgar na dávné Hedvábné stezce na jihu Sin-ťiangu. Podle prohlášení, které vláda Sin-ťiangu zveřejnila na svých oficiálních internetových stránkách, „kolem půl sedmé hodiny ranní devět zločinců s noži napadlo policejní stanici v Jarkandu. Házeli výbušná zařízení a zapálili policejní vozy“. „Policie zahájila odvetná opatření, osm z útočníků zastřelila a jednoho zajala,“ dodala vláda v prohlášení, podle kterého bude útok dále vyšetřován.

V Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang žije ujgurská menšina vyznávající islám. Jakékoli násilnosti v této oblasti čínská vláda obvykle označuje za teroristické činy, z nichž obviňuje místní separatisty.

Ujgurští aktivisté vidí příčinu nepokojů a napětí v oblasti především v kulturním a náboženském útlaku Ujgurů a v masivním přistěhovalectví etnických Chanů (Číňanů). Násilnosti v Sin-ťiangu připravily za poslední rok o život desítky lidí.

Řada expertů a organizací pro lidská práva nicméně pochybuje, že by tyto útoky byly pečlivě organizovány. Varují také, že Čína dlouhodobě hrozbu údajných teroristických a separatistických skupin přehání, aby mohla zpřísnit kontrolu nad Sin-ťiangem, který je bohatý na nerostné suroviny. Navíc tato oblast leží na strategickém místě - na severu, západě a jihozápadě hraničí s osmi státy: Mongolskem, Ruskem, Kazachstánem, Kyrgyzstánem, Tádžikistánem, Afghánistánem, Pákistánem a Indií.

Začátkem prosince policie zastřelila 14 lidí při nepokojích nedaleko Kašgaru, při nichž byli zabiti také dva policisté. Při obdobném výbuchu násilí bylo zabito nejméně devět civilistů a dva policisté, když skupina lidí ozbrojených sekerami a noži minulý měsíc napadla policejní stanici nedaleko Kašgaru.