Trosečníky z Antarktidy zachrání čínský vrtulník

Sydney – Nepříznivé antarktické počasí zmařilo plavbu australského ledoborce k ruské lodi Akademik Šokalskij, která na Štědrý den uvízla s desítkami cestujících mezi ledovými krami v Antarktidě. Ledoborec se musel vydat zpátky na otevřené moře. Podle ruských médií přepraví v závislosti na počasí cestující z uvězněné lodi čínský vrtulník. Ruská posádka na palubě zůstane.

Osazenstvo ruského plavidla se už na záchranu ze vzduchu připravilo. Na ledové kře upravilo přistávací plochu pro vrtulník, který by pro něj měl přiletět z nedalekého čínského ledoborce Sněžný drak, jak jen to počasí dovolí.

Záchranáři rozhodli o letecké evakuaci 56 lidí včetně čtyř členů posádky, oznámilo dnes ruské ministerstvo zahraničí. Evakuováni budou členové australské antarktické expedice a osoby, které je jako turisté či cestovatelé doprovázely. Zbylých 18 členů ruské posádky výzkumného plavidla na lodi zůstane. Ruský kapitán chce vyčkat, až nynější letní tání plavidlo z ledového krunýře vysvobodí. Na lodi jsou údajně dostatečné zásoby vody i potravin.

Australský ledoborec Aurora Australis se dostal do vzdálenosti asi 33 kilometrů od ruské lodě. „Počasí neumožňuje, aby (ledoborec) bezpečně pokračoval, a tak se vrací na otevřené moře,“ citovala agentura Reuters mluvčí AMSA Lisu Martinovou. Mrazivé počasí provázené sněžením podle ní zatím neumožňuje ani vyslání vrtulníku na pomoc ruské lodi.

Loď Akademik Šokalskij zaklíněná v ledu
Zdroj: ČTK/AP/Andrew Peacock

Členové expedice se při čekání na záchranu věnovali svému projektu - tedy měření teploty oceánu. Výsledky následně srovnávají se sto let starými údaji. „Až do teď jsme jen čekali a snažili se udržet dobrou náladu ve zbytku týmu. Proto je dobré, abychom pokračovali ve vědeckém programu. Trávíme tak většinu našeho času,“ vzkázal vůdce expedice Chris Turney. Potopení jejich lodě nehrozí, jídla s zásob mají dostatek.

Čínský ledoborec Sněžný drak se pokoušel dostat k lodi v pátek, kvůli silnému ledu ale muel pokus o záchranu vzdát. Nyní stojí asi 11 kilometrů daleko a čeká na začátek záchranné akce, do které vyšle vrtulník, který má na palubě. 

Část lodní posádky
Zdroj: ČTK/AP/Andrew Peacock

Akademika Šokalského postavily v roce 1982 pro sovětskou flotilu finské loděnice. Loď je sice pro plavbu v polárních oblastech uzpůsobena mimo jiné zesíleným trupem, klasický ledoborec to ale není. Zatímco velká část vědců a turistů na palubě ruské lodi jsou Australané a Novozélanďané, posádka je převážně ruská. Loď se nachází asi 2 800 kilometrů jižně od města Hobart v australském státě Tasmánie a ledové kry kolem ní jsou mimořádně silné, podle médií až čtyři metry.

Vědecký tým Australasijské antarktické expedice, která odrazila od břehů Nového Zélandu 28. listopadu, hodlá zopakovat 100 let starou cestu legendárního australského výzkumníka Douglase Mawsona. Členové expedice provádějí obdobná měření a studie jako Mawsonova výprava, aby zjistili, jak se antarktické prostředí během uplynulého století změnilo. Pokud se podaří plavidlo z ledového zajetí vysvobodit, chce posádka v cestě pokračovat.

Posádka lodi Akademik stále čeká na záchranu (zdroj: ČT24)