16 mrtvých ve Volgogradu mají na svědomí zřejmě dva útočníci

Volgograd – Při sebevražedném atentátu na železničním nádraží ve Volgogradu dnes zemřelo nejméně 16 lidí a přes tři desítky osob utrpěly zranění. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Vyšetřovatelé ho původně připisovali vdově po islámském povstalci z Dagestánu 26leté Oksaně Aslanovové. Později ale našli důkazy naznačující, že atentát mohl mít na svědomí muž slovanského vzhledu, který měl výbušninu v batohu. Podle ruských médií není vyloučeno, že útok mohli spáchat oba. Za posledního čtvrt roku jde ve Volgogradu už o druhý podobný útok - v říjnu zde sebevražedná atentátnice v autobuse zabila šest lidí.

Podle původního vyjádření mluvčího vyšetřovatelů Vladimira Markina trhavina explodovala u jednoho ze vchodů do nádražní budovy, poblíž detektoru kovů. Údajná atentátnice podle něho zazmatkovala, když u detektoru spatřila policistu a aktivovala rozbušku. Na místě činu byla nalezena její utržená hlava.

Podle nejmenovaného policejního zdroje agentury Interfax ale záznamy z bezpečnostních kamer ukazují, že atentátníkem mohl být muž slovanského vzhledu, který měl výbušninu v batohu. Když prošel detektorem kovů, ten spustil alarm a policie ho odvedla stranou k osobní prohlídce. V ten moment nastal výbuch. Na místě vyšetřovatelé podle tohoto zdroje objevili i mužský prst na pojistce granátu. „To podporuje verzi, že alespoň jeden terorista byl muž,“ uvedl.

Podle Interfaxu nebo serveru Life News vyšetřovatelé nevylučují, že útok mohli provést společně. Podle informací Interfaxu jsou navíc přesvědčeni, že za dnešním výbuchem stojí titíž lidé jako za říjnovým atentátem ve Volgogradu. Nasvědčují tomu prý použité výbušniny.

Stále se mírně liší i informace o počtu obětí. Podle vicepremiéra volgogradské regionální vlády Vasilije Galuškina zemřelo 16 lidí. Třináct lidí a pachatel na místě, další dva lidé později podlehli svým zraněním v nemocnici. Devět obětí už úřady identifikovaly. Zraněných je podle nejnovější bilance 37 ve věku od devíti do 60 let; osm z nich je ve vážném stavu, jeden v kritickém.

  • „Slyšeli jsme zezadu hlasitou ránu, viděli jasný záblesk a pak už jsme leželi na podlaze,“ popsala očitá svědkyně moment výbuchu pro agenturu ITAR-TASS.
  • „Lidi leželi na zemi, křičeli a prosili o pomoc,“ řekl televizní stanici Rossija 24 další ze svědků.

Na nádraží explodovalo deset kilogramů trhaviny

Podle vyšetřovatelů nálož tvořilo deset kilogramů trhaviny TNT a kovové úlomky kvůli větší ničivé síle. Při prohledávání nádraží se později našel také nevybuchlý granát, který pyrotechnici zlikvidovali. Čin vyšetřuje ruský Národní protiteroristický výbor, který je součástí tajné Federální bezpečnostní služby (FSB).

V budově začalo po výbuchu hořet a stoupal z ní kouř, hasiči ale požár zlikvidovali. Uvnitř odbavovací haly je obrovské množství sutin a rozbitého skla. Provoz na železnici byl ale přerušen jen částečně a nádražím dál projíždějí dálkové spoje.

V Rusku posilují bezpečnostní opatření

K teroristickému činu se už vyjádřili ruský prezident Vladimir Putin i premiér Dmitrij Medvěděv. Oba slíbili zraněným a pozůstalým po obětech veškerou možnou pomoc a nařídili podrobné vyšetřování. Ministerstvo vnitra zvýšilo bezpečnostní opatření na nádražích a letištích po celém Rusku.

Na útok reagovalo také zahraničí. Prezident Evropské unie Herman Van Rompuy ho odsoudil jako „odporný teroristický čin“, generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen ho označil za „barbarský akt“, pro který není žádné ospravedlnění.

Ve Volgogradu jde za posledního čtvrt roku už o druhý sebevražedný útok, atentátnice v autobuse zde v říjnu zabila šest lidí a sebe. Pachatelkou tehdy byla Dagestánka Naida Achijalovová, manželka jednoho z extremistických vůdců Dmitrije Sokolova.

Umarov chce olympiádě zabránit za každou cenu

Rusko se léta potýká s povstáním na Severním Kavkaze, kde boj vedou zejména islámští radikálové, kteří čas od času udeří i v hloubi Ruska. Toto pozadí měl i říjnový útok ve Volgogradu. Teroristické útoky vzbuzují velké otázky zejména vzhledem k blížícím se zimním olympijským hrám v Soči. Obávaný vůdce severokavkazských extremistů Doku Umarov už dříve vyzval k útokům v dějišti her. (více zde)

Doku Umarov (červenec 2013):

„V našem teritoriu okolo Černého moře chtějí pořádat olympiádu. My jako mudžahedíni tomu musíme zabránit všemi prostředky.“

Jeho slova je třeba brát vážně. V minulosti zosnoval krvavé útoky na letiště Domodědovo, moskevské metro nebo vlak do Petrohradu.

„Mezinárodní teroristické skupiny a skupiny s nimi spojené následují rozkaz vytvořit atmosféru strachu před startem olympiády,“ upozorňuje politolog Alexej Muchin. Sportovci se začnou sjíždět do Soči už za pět týdnů, hry začínají 7. února.