Příznivci Bratrstva zapálili v Káhiře univerzitu

Káhira - Egyptští studenti sympatizující s islamistickým hnutím Muslimské bratrstvo se dnes před budovou káhirské univerzity Al-Azhar střetli s policisty. Místní bezpečnostní složky tvrdí, že při nepokojích zapálili budovu univerzity. Podle zdravotníků zemřel při střetech jeden student.

Podle egyptského státního deníku Al-Ahram dnešní srážky vypukly, když někteří ze studentů bránili svým spolužákům v přístupu na univerzitu, kde měli skládat zkoušky. Policie zasáhla slzným plynem, studenti se bránili házením kamenů a zapalování pneumatik.

Studenti rovněž vtrhli do budovy fakulty, přerušili přednášky a budovu údajně zapálili. Požár, který se podařilo hasičům uhasit, zničil dvě patra.

Jeden z účastníků protestu zemřel na střelné zranění, když policie pronikla do budovy školy mezi demonstrující studenty.

Situace v zemi je napjatá od středy, kdy egyptská vláda zařadila Muslimské bratrstvo, které zemi ještě do léta vládlo, mezi teroristické organizace. O den později policie zadržela první příznivce tohoto hnutí a v dalších dnech v tom pokračovala. V pátek si násilnosti po pravidelných muslimských modlitbách vyžádaly nejméně tři mrtvé.