Sluneční bouře o síle… V Británii začnou hlásit počasí ve vesmíru

Londýn - Britská meteorologická služba Met Office začne vydávat každodenní zprávy o meteorologických podmínkách ve vesmírném prostoru. Čtyřiadvacetihodinová služba poskytne zejména včasné varování o slunečních bouřích, které mohou ovlivňovat komunikační zařízení, satelitní navigaci i elektrické sítě. První předpověď by podle zpravodajské stanice BBC měla být ohlášena na jaře.

Projekt v příštích třech letech podpoří britské ministerstvo obchodu částkou 4,6 miliony liber (152 milionů Kč). Podílet se na něm bude také americký Národní úřad pro oceány a ovzduší (NOAA) a několik britských partnerů, mezi nimi také Britský geologický průzkum, Bathská univerzita a laboratoře RAL Space.

Určujícím faktorem vesmírného počasí jsou sluneční energetické částice. Zdrojem potenciálně ničivých slunečních bouří jsou erupce a výbuchy ve sluneční atmosféře, známé jako výron koronální hmoty. Mohou poškodit citlivé součásti satelitů, a vyvolat tak silný proud, který může vyřadit z provozu elektrickou rozvodnou síť na Zemi. Právě solární bouře se považuje za příčinu masivního výpadku proudu v kanadském Quebeku v roce 1989. Sluneční aktivita probíhá v jedenáctiletých cyklech. Právě nyní je ve fázi maxima.

Oddělení vesmírného počasí v Met Office vede Mark Gibbs. „Je to relativně nevyzrálý vědecký obor, ale znalostí o něm rychle přibývá,“ řekl. Andrew Richards, který se zabývá rozborem rizik pro rozvodné sítě, si od pravidelných předpovědí meteorologických poměrů ve vesmíru slibuje informace, které zajistí spolehlivější přenos elektřiny v pozemní síti.