Japonský premiér navštívil svatyni Jasukuni – ke vzteku Číny i Koreje

Tokio – Do tokijské svatyně Jasukuni, která připomíná 2,5 milionu válečných obětí včetně čtrnácti válečných zločinců, zavítal japonský premiér Šinzó Abe. Rozzlobil tak čínské a korejské představitele, kteří svatyni považují za symbol japonské militaristické minulosti. Abe uvedl, že návštěva svatyně nebyla míněna jako urážka sousedů. Vláda později vydala prohlášení, podle kterého byl premiér ve svatyni soukromně, nikoli jako vrcholný státní představitel – a to přesto, že jeho návštěvu živě vysílala televize.

Šinzó Abe se vydal do kontroverzní svatyně připomínající oběti čínsko-japonských válek, rusko-japonské války a dalších konfliktů z druhé poloviny 19. a počátku 20. století, ale také druhé světové války. „Vyjádřil jsem respekt všem, kteří obětovali svůj život pro Japonsko. Pomodlil jsem se, aby jejich duše odpočívaly v míru,“ řekl Abe po návštěvě svatyně. V Jasukuni jsou ale pohřbeni i odsouzení váleční zločinci a zejména Čína a Jižní Korea ji považují za symbol japonské výbojné minulosti. V době, kdy se mezi Japonskem, Čínou a Jižní Koreou stupňují územní spory o tichomořské oblasti, svatyni navštívilo již několik vrcholných japonských představitelů a nakonec přišel i premiér.

Návštěvu Šinzó Abeho odsoudilo čínské ministerstvo zahraničí, jehož mluvčí Čchin Kang vyzval Tokio, aby dodrželo své sliby a poučilo se ze své agresivní válečné minulosti. „Vyzýváme Japonsko, aby dodrželo své závazky a poučilo se ze svých útočných dějin, aby napravilo své chyby a konkrétními kroky si získalo důvěru svých asijských sousedů a světového společenství,“ uvedl Čchin Kang. Představitel ministerstva zahraničí Luo Čao-chuej potom varoval, že Tokio za premiérské uctění obětí výbojných válek ponese následky. Soul rovněž varoval před poškozením vztahů mezi oběma zeměmi. „Japonská vláda říká, že je otevřená dialogu, a zatím se klaní ve svatyni Jasukuni. To je nepřijatelné a měli bychom se zamyslet nad tím, kdo vzájemným rozhovorům staví překážky,“ uvedl mluvčí korejského ministerstva zahraničí. Velvyslanci Japonska v obou zemích již museli „na kobereček“.

Kromě rivalů a současně nejbližších sousedů Japonska se ale proti Abeho kroku ohradily i Spojené státy. „Jsme zklamaní z toho, že japonská vláda učinila tento krok, který vyhrotí napjaté vztahy s jejich sousedy,“ uvedla americká ambasáda v Tokiu. Podle ní premiérova návštěva svatyně vyhrotí vztahy v oblasti. Japonská vláda se nakonec pokusila bouři uklidnit prohlášením, že premiér navštívil Jasukuni soukromě, nikoli jako zástupce vlády.

Svatyně Jasukuni je šintoistická svatyně v Tokiu. Je věnována památce vojáků a civilistů, kteří zemřeli v boji za Japonské císařství. Svatyni postavil císař Meidži v roce 1869. Postupně se ale stala nejvýznamnější svatyní pro japonské válečníky. Kromě 2,5 milionu vojáků jsou tady uctěni i někteří váleční zločinci z druhé světové války, což dodnes vyvolává kontroverze.

Šinzó Abe ve funkci premiéra navštívil Jasukuni poprvé, ale již politoval, že tak neučinil i v době, kdy stál v čele vlády poprvé v letech 2006 a 2007. Kritiku odmítl, návštěva svatyně podle něj nebyla namířena proti sousedním státům. „Doufám, že budu mít příležitost vysvětlit Číně a Jižní Koreji, že posilování našich vztahů je v jejich národním zájmu,“ řekl japonský premiér. Šinzó Abe ale není prvním předsedou japonské vlády, který tak učinil. Naposled válečné oběti uctil tehdejší premiér Džuniciró Koizumu v roce 2006.

Abeho návštěva ovšem přišla v době zesíleného napětí v oblasti, které je ještě stupňované ohlášeným zvýšením japonského vojenského rozpočtu. Vláda v polovině prosince oznámila, že zvrátí desetiletý trend snižování výdajů na obranu a v příštích pěti letech je zvýší o 2,6 procenta.