Kritizovat ukrajinský režim se novinářům nevyplácí

Kyjev - Neznámí útočníci dnes surově zbili opoziční aktivistku a investigativní novinářku Teťjanu Čornovolovou, která shromažďovala informace o korupci mezi vysokými státními činiteli. Novinářku pachatelé přepadli nedaleko Kyjeva několik hodin po zveřejnění jejího článku věnovaného majetkovým poměrům vysokých vládních činitelů, informoval o tom list Ukrajinska Pravda, pro nějž napadená psala. Ukrajinská opozice teď vyžaduje okamžité a objektivní vyšetření útoku.

Čtyřiatřicetiletá žena, která vystupovala i při nynějších protestních mítincích opozice v hlavním městě, policii vypověděla, že krátce po půlnoci jejímu autu zatarasil cestu jiný vůz a skupina neznámých mužů jí rozbila zadní okno. „Potom ji vytáhli ven z auta, zbili ji a pak nechali ležet v příkopu,“ uvedla ukrajinská policie. Neupřesnila ale, zda útočníci Čornovolovou také okradli.Vrážel do mě džíp.

Teťjana Čornovolová:

"Vrážel do mě džíp. Snažil se mě nabourat. Pak mi rozbili zadní sklo.  Vyskočila jsem z auta a snažila jsem se utéct. Chytili mně a začali mě mlátit."

Novinářka „na volné noze“ má podle listu Ukrajinska Pravda otřes mozku, zlomený nos a četné pohmožděniny. Opoziční aktivisté uvedli, že Černovolová je na jednotce intenzivní péče.

Případ zbité novinářky dal novou jiskru protivládním protestům

Reakce na brutální útok na sebe nedala čekat. Už ráno se před ministerstvem vnitra v Kyjevě sebraly stovky demonstrantů. „Tento útok má vztah k její novinářské práci. Táňa se v ní často zaměřovala na státní úředníky,“ je přesvědčený opoziční lídr Arsenij Jaceňuk.

Rozhořčená opozice chce případ dovést do konce - k dopadení skutečných pachatelů. „Vyžadujeme okamžité, čestné a nezávislé vyšetřování tohoto pokusu o vraždu novinářky Černovolové. Opozice má kopie videa z auta, kterou mají i úřady. Už ji nebudou moci utajit nebo manipulovat,“ řekl předák opoziční nacionalistické strany Oleh Ťahnybok.

Ministerstvo vnitra slibuje co nejrychlejší vyšetřování případu. Ujal se ho sám náměstek ministra vnitra.

Případ zbité novinářky a matky tří dětí dal novou jiskru protivládním protestům. „Stydím se za zemi, kde prezident bojuje proti ženám. Nejdřív to byla Julia Tymošenková, teď Táňa Čornovolová,“ řekla účastnice protestu Natalja Neďodová. Teťjana Čornovolová se tak teď stala dalším protivládním symbolem.

Kritizovat ukrajinský režim se novinářům nevyplácí (zdroj: ČT24)

Protesty na Ukrajině propukly koncem listopadu, kdy ukrajinský prezident Viktor Janukovyč náhle ohlásil, že nepodepíše připravenou dohodu o přidružení k Evropské unii. Jako důvod označil nátlak Moskvy, hrozící odvetnými opatřeními s dopady na ukrajinský obchod, a špatný stav hospodářství.

Janukovyč se později dohodl s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který Kyjevu nabídl slevu na plyn a slíbil podpořit napjatý ukrajinský rozpočet injekcí 15 miliard dolarů. Opozice se obává, že Putin láká Ukrajinu do pasti.