VIDEO: Dva astronauti strávili Štědrý den ve vesmíru

ISS - Dvojice amerických astronautů zažila neobvyklý Štědrý večer. Rick Mastracchio a Michael Hopkins vystoupili do volného kosmu, aby dokončili výměnu vadného čerpadla chladicího systému Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Úkol splnili za 7,5 hodiny, o víc jak čtvrt hodiny dříve, než bylo v plánu. Dvojice je teprve druhou, která zažila Vánoce ve volném kosmu - před čtrnácti lety se to poštěstilo posádce z raketoplánu Discovery.

Dva astronauti strávili Štědrý den ve vesmíru (zdroj: ČT24)

„Tohle jsou vůbec nejlepší Vánoce,“ sdělilo podle AP řídící středisko, když se dnešní mise astronautů chýlila k závěru. „Veselé Vánoce všem,“ odpověděl Hopkins.

Astronauti měli za úkol přesunout náhradní čerpadlo ze skladovací plošiny na vnější straně stanice na místo původního a nyní nefunkčního zařízení. Dvojice vzdorovala menší bouři škodlivého čpavku. Druhý výstup ve čtyřech dnech ale nakonec zdárně zakončila. Po zapnutí nového čerpadla bude orbitální komplex mít opět v provozu dva chladicí systémy. Jeden z nich byl kvůli poruše vyřazen, což ale posádku ISS neohrožuje.

Dnešní výstup do volného kosmu byl výjimečný, neboť se podruhé v historii uskutečnil na Štědrý den. Před 14 lety v tento vánoční den v otevřeném prostoru pracovala již posádka z amerického raketoplánu Discovery, která upravovala Hubbleův vesmírný teleskop.