Jeden z vyšetřovatelů Krejčířovy kauzy prý křivě vypovídal, policie to popírá

Johannesburg - Jihoafrické úřady údajně vyšetřují kvůli křivé výpovědi jednoho z kriminalistů, který se zabývá případem Radovana Krejčíře. Informoval o tom server iol.co.za. Policejní zdroje však tvrdí, že únik této informace je jedním z pokusů, jímž se lidé placení Krejčířem snaží zdiskreditovat policisty zapojené do vyšetřování kauzy českého podnikatele.

Nepodložené tvrzení se podle serveru točí kolem plukovníka Nkosany „zabijáka“ Ximby. V roce 1999 se údajně dopustil trestného činu v souvislosti s nedbalou jízdou. Nadřízeným ale podle spolehlivých informací listu Sunday Independent řekl, že takový záznam v rejstříku nemá. Když se pak ucházel o místo u kriminálky, uvedl, že nebyl nikdy shledán vinným z trestného činu.

K policii v lokalitě Kempton Park v provincii Gauteng se ale prý loni dostalo obvinění z křivé výpovědi. Detektivové je údajně vyšetřovali od letošního ledna. Policejní mluvčí Solomon Makgale však tento týden řekl, že vyšetřování v tomto případu bylo ukončeno a obvinění bylo označeno za falešné. Proti komu bylo vzneseno, nesdělil. Je ale prý jasné, že k těmto pokusům došlo proto, aby někdo vyšetřovatele odvedl od jejich práce.

Krejčíř spolu se třemi Jihoafričany čelí v JAR obvinění z pokusu o vraždu a z únosu. Jihoafrický soud českého podnikatele v polovině prosince odmítl propustit na kauci. Česká justice Krejčíře v minulosti pravomocně odsoudila k 10,5 letům vězení za daňový únik.