Svatá země přivítá v květnu papeže Františka - ale jen nakrátko

Jeruzalém – Papež František zavítá koncem května příštího roku do Izraele a na palestinská území. Izraelská strana je nicméně zklamaná krátkostí návštěvy, která nepotrvá ani 48 hodin. Dotýká se jí zejména to, že papež neplánuje vést mši přímo na izraelském území v Jeruzalémě nebo Nazaretu, ale v Betlémě, který je pod autonomní palestinskou správou, podotkl deník. Jde o první Františkovu cestu do Svaté země.

Mluvčí Svatého stolce otec Federico Lombardi odmítl komentovat program cesty, protože je podle jeho slov „napřed na papežovi, aby se rozhodl a vše i sám oznámil“. Tento týden již byla v Izraeli vatikánská delegace, která návštěvu připravovala. Přesný termín ještě známý není, podle předběžného plánu by měla být zahájena v neděli 25. května dopoledne po sobotní návštěvě Jordánska. V Jeruzalémě papež zavítá na posvátná křesťanská místa a také do památníku obětí holocaustu Jad vašem. Na rozdíl od předchozích papežů ale nezamíří do Galileje v severním Izraeli. Do Betléma by měl přijet 26. května.

Hnutí Femen protestovalo za právo na potrat

Třiadvacetiletá ukrajinská aktivistka hnutí Femen Inna Ševčenková dnes poblíž Svatopetrského náměstí obnažila ňadra s nápisem „Vánoce jsou zrušeny, Ježíš byl potracen“. Protestovala tak proti odporu římskokatolické církve k interrupcím. Podle očekávání její počin vbrzku přerušila policie, která ji zadržela a odvedla. Vatikán zažil protestní akci Femen naposledy v březnu, kdy nastupoval do funkce papež František. Tehdy se jedné aktivistce podařilo dostat až na náměstí, kde křičela: „Dost bylo papežů!“ V únoru se po ohlášení abdikace předchozího papeže Benedikta XVI. dostalo osm aktivistek Femen do katedrály Notre-Dame v Paříži, aby oslavilo jeho odchod.