Ruská armáda prý vyhodila do vzduchu klíčový železniční most

Tbilisi/Moskva - Gruzie obvinila Rusko, že jeho jednotky vyhodily do povětří železniční most západně od Tbilisi, což Moskva popírá. Situace na Kavkaze tak zůstává napjatá. Ruská armáda dnes ráno zůstávala rozmístěna zhruba 40 kilometrů od gruzínské metropole Tbilisi a blokuje město Gori. Ruští vojáci také v dobytých městech pokračují v likvidaci gruzínského zbrojního arzenálu.

Gruzínské ministerstvo zahraničí oznámilo, že ruské vojsko vyhodilo do vzduchu železniční most asi 45 kilometrů západně od Tbilisi a podstatně tak ochromilo gruzínskou železniční síť. Zničený most je prý klíčový pro dopravu mezi západní a východní částí země a železniční přístup do gruzínských přístavů.

Generální štáb ruských ozbrojených sil toto obvinění vzápětí popřel. „Jsme nyní v období míru. Proč bychom měli vyhazovat do vzduchu mosty, když naším úkolem je spíše je obnovovat?“ řekl na pravidelném armádním setkání zástupce náčelníka ruského generálního štábu Anatolij Nogovicyn a dále uvedl, že jde o zcela neověřenou zprávu, která nemůže být pravdivá.

Rusko zabavuje gruzínské zbraně

Ruské ozbrojené síly podle informací ruského ministerstva obrany zabavily v minulých dnech v Jižní Osetii přes 100 gruzínských obrněných bojových vozidel, mezi kterými je 65 tanků a 5 obrněných vozů s raketami země-vzduch. Na seznamu zabavené výzbroje jsou prý i houfnice D-30 a dělostřelecké systémy české výroby.