Čínská medicina je hodna svého jména: Zachránili ruku přišitím k noze

Peking - Unikátní zákrok provedli lékaři v Číně. Ruku, kterou dělníkovi Sie Wejovi uřízl stroj, zachránili tím, že mu ji zhruba na měsíc přišili k lýtku - místu s dobrým zásobováním krví. Pak ji vrátili zpět a čekají, že bude funkční. S uříznutou rukou v sáčku a později v krabici s ledem přitom dělník sedm hodin marně sháněl nemocnici, která by si na takový zákrok troufla. Nakonec uspěl u doktora Tchang Ťü-jüa, specialisty na záchranu tkání.

Operaci, která stála asi 300 000 jüanů (necelý milion korun), podle serveru CNN zaplatil zaměstnavatel a Sie se zatím soustřeďuje na to, aby se uzdravil. Ještě neví, zda se bude moci vrátit ke své práci.

Doktor Tchang před operací řekl, že je optimista a věří, že Sie bude svou rukou znovu vládnout. Aby ji zachránil, usoudil, že bude nejlepší dočasně ji přišít k pacientově lýtku, kde bude mít dostatek krve. Tam ruka zůstala do té doby, než se Sieovi dostatečně zhojila pravá paže. Když se Sie po zákroku probral, překvapilo ho, že má dlaň přišitou k noze. Připadalo mu to „neuvěřitelné a divné“. Ruka byla teplá, ale necitlivá, protože byla s nohou propojena krevním řečištěm, nikoli nervy. V noze žádnou změnu nepociťoval až na to, že byla těžší.

Paže se hojila asi měsíc a pak následovala další operace. Tchang řekl, že ta byla komplikovanější, ale podařila se. Sie neměl žádné potíže a teď se zotavuje doma. Může rukou s určitým omezením pohybovat, ovšem hybnost prstů zatím není dokonalá. Lékaři předpokládají, že nervy se plně zhojí do půl roku. Podle Tchanga je v Číně asi dvacet podobných případů a všechny prý skončily úspěšně. Sám podobný zákrok provedl v roce 2004, ale tehdy ruku přišil provizorně k pacientovu břichu. Po čase ji s úspěchem vrátil na původní místo.

Sie Wejova ruka je opět na místě
Zdroj: ČT24