Itálie je pobouřena: Záběry z Lampedusy připomínají koncentrák

Řím – Vlnu pobouření vyvolalo v Itálii video, které ukazuje nedůstojné zacházení s africkými uprchlíky na ostrově Lampedusa. Na záznamu jsou vidět chlapci i muži, kteří se venku v zimě musejí svléknout do naha, aby je následně mohli postříkat dezinfekcí proti svrabu. Video zveřejnila státní televize RAI 2 s tím, že ho tajně natočil syrský uprchlík Chálid na svůj mobilní telefon. Stejná čistící procedura se podle něj opakuje každé tři dny, s imigranty se prý zachází jako se zvířaty. Politici nechají situaci prošetřit a toho, kdo pochybil, chtějí potrestat.

Zacházení s imigranty zkritizovala šéfka dolní parlamentní komory Laura Boldriniová, podle níž „svlékání mužů a žen venku uprostřed zimy nepatří do civilizované země“. Podle starostky Lampedusy Giusi Nicoliniové vypadá uprchlické centrum jako „koncentrační tábor“ a Itálie by se měla stydět za to, jak s imigranty zachází. Ministerstvo vnitra již oznámilo, že záležitost vyšetřuje. „Najdeme ty, kteří jsou za toto zacházení zodpovědní. Zaplatí za to,“ uvedl ministr vnitra Angelino Alfano. Ředitel zařízení se nicméně brání a tvrdí, že se uprchlíci svlékali dobrovolně.

V říjnu došlo u ostrova Lampedusa k jednomu z nejhorších lodních neštěstí, kdy při ztroskotání plavidla s uprchlíky nedaleko břehů zahynulo nejméně 366 lidí. Italský ostrov po této tragédii navštívil sám předseda Evropské komise José Manuel Barroso a EU se stala terčem kritiky za to, že nezvládá příliv přistěhovalců, zejména ze Sýrie.

Od ledna do listopadu doplulo do Itálie na lodi přes 40 tisíc uprchlíků, čtvrtinu z nich tvoří právě Syřané. Podle televize RAI 2 byli nelidskému zacházení, které bylo vidět na videu, podrobeni imigranti z Eritreje a ze Sýrie a také někteří utečenci, kteří přežili říjnové lodní neštěstí.

Horizont 24 o nedůstojném zacházení s uprchlíky na Lampeduse (zdroj: ČT24)

Jak uvedla mezinárodní organizace Save the Children, v uprchlickém centru nyní žije 391 imigrantů včetně 36 dětí. Budovy byly přitom původně určeny jen pro 250 lidí. Italští politici se tváří, že takové věci slyší a vidí poprvé. Mizerné podmínky afrických běženců na Lampeduse jsou ale dlouho veřejným tajemstvím. Poslední říjnová reportáž časopisu L’Espresso odhalila, že někteří spí v mrazivém počasí jen pod kartonem, děti mají vši a všude se potulují psi. Italská vláda přitom na provoz zařízení platí v přepočtu skoro 600 tisíc na den.

Nové záběry pobouřily taky Brusel. Evropská komise je připravena dát Itálii k soudu pro případné porušení evropských pravidel pro uprchlíky. Stopnout by se mohly i evropské peníze, které teď Římu posílá.