Mursího obvinili ze spiknutí za účelem terorismu

Káhira – Ze spiknutí se zahraničními organizacemi za účelem teroristických akcí a z vyzrazení vojenského tajemství cizí zemi obvinila egyptská prokuratura svrženého egyptského prezidenta Muhammada Mursího. Na lavici obžalovaných vedle něj usedne dalších 35 vysoce postavených činitelů včetně představitelů hnutí Muslimské bratrstvo. Bude mezi nimi i jejich duchovní vůdce Muhammad Badí.

Podle prokuratury se Muslimské bratrstvo dopustilo násilí a terorismu v Egyptě a připravilo „teroristický plán“, jehož součástí je spojenectví s radikálními organizacemi, jako jsou palestinský Hamas a libanonský Hizballáh.

Exprezident, kterého svrhla armáda počátkem července, byl už dříve obžalován z podílu na smrti účastníků loňské prosincové demonstrace před jeho palácem. Mursí soud ale neuznává. V případě, že bude už v této kauze uznán vinným, hrozí mu doživotí nebo trest smrti.

Proti Mursímu od loňska protestovaly tisíce Egypťanů nespokojených s rostoucím vlivem islámu, který prosazovalo Muslimské bratrstvo a kterému prezident nebránil. Mursího stoupenci a stoupenci bratrstva ale stále pořádají protesty a dožadují se, aby byl prezident do funkce navrácen.

Vydáno pod