Ve střední Evropě zabily vichřice a bouřky šest lidí

Vídeň/Bratislava - Počasí si v posledních hodinách ve střední Evropě vyžádalo šest obětí na životech. Dva lidé zemřeli na Slovensku, když je za noční bouřky zasáhly padající stromy. Vyvrácený strom usmrtil také ženu na jihu Rakouska. Tři lidé zahynuli v Polsku. Vichřice v Polsku, Rakousku a na Slovensku v noci na dnešek vyvrátila také mnoho stromů, které zablokovaly silnice.

Na Slovensku došlo k neštěstí na hudebním festivalu HardFest. Dva lidi usmrtil padající strom, jeden skončil v nemocnici. Celkově za letošní léto zemřelo během slovenských hudebních festivalů šest lidí.

Jednačtyřicetiletá žena, kterou usmrtil padající strom v jižním Rakousku, byla na výletě se skupinou turistů. Když je překvapilo krupobití, schovali se pod strom, který ale bohužel vítr vyvrátil. V rakouských Alpách popálil blesk tři německé horolezce.

Tři lidé podlehli povětrnostnímu živlu podle televizní stanice TVP na jihu a v centrální oblasti Polska. Jednoho muže  zabil spadlý strom ve víkendovém domku, druhého zasáhla padající část střechy. V Lodžském vojvodství přišla o život žena, když ji zasáhl proud z padajícího sloupu elektrického vedení.

Vichřice a bouřky zabíjely i v jiných částech Evropy. V Itálii zahynul včera po zásahu bleskem desetiletý chlapec.

Počasí nebude v sobotu lepší, deště se nevyhnou ani Česku

Meteorologové počítají se značnými srážkami v Rakousku, Polsku a Slovensku i dnes. Stejně nepříznivé počasí by mělo panovat až do večerních hodin i na území České republiky. Předpověď varuje před vzestupem hladin řek na úroveň třetího povodňového stupně především v Orlických horách a Jeseníkách. V těchto oblastech by mělo spadnout až 80 milimetrů srážek.