Rakouská vláda složila přísahu – včetně „maturanta“ Kurze

Vídeň – Za protestů několika stovek lidí dnes složila nová rakouská vláda přísahu do rukou prezidenta Heinze Fischera. Kromě staronového kancléře Wernera Faymanna (sociální demokracie, SPÖ) je členem koaliční vlády i nejmladší ministr zahraničí v celé Evropské unii – 27letý lidovec (ÖVP) Sebastian Kurz. Vláda má 16 členů, z toho 14 ministrů či ministryň a dva státní tajemníky. Vláda velké koalice SPÖ a ÖVP vládne v Rakousku nepřetržitě od roku 2007.

Prezident při slavnostním aktu označil pokračování vlády velké koalice vzhledem k výsledku zářijových parlamentních voleb i zájmům země za „logické a správné“. V centru Vídně se sešlo několik stovek demonstrantů, kteří se transparenty a hlasitým skandováním snažili odradil prezidenta Fischera od přijetí přísahy nových ministrů. „Heinzi, nedělej to!“ vyzýval hlavu státu jeden z plakátů. Protestujícím se nelíbila některá chystaná daňová opatření nebo zrušení samostatného ministerstva pro vědu a výzkum.

Největší pozornost na sebe poutá 27letý mladík Sebastian Kurz, který ještě ani nedokončil vysokoškolská studia práv, kvůli čemuž se pro něj v Rakousku vžila přezdívka „maturant“. Na prestižním postu ministra zahraničí vystřídal vicekancléře a předsedu ÖVP Michaela Spindeleggera, který se přesunul do čela resortu financí.

Nová rakouská vláda chce podle koaliční smlouvy do roku 2016 hospodařit s vyrovnaným rozpočtem a neplánuje zvyšovat daně z příjmů nebo daň z přidané hodnoty. Zvedne ale spotřební daně na alkohol a tabák a chystá se také prodloužit průměrný věk odchodu do důchodu. Kabinet sociálních demokratů a lidovců hodlá rovněž na mezinárodní scéně pokračovat ve svém tažení proti jaderným elektrárnám.