Řekněte „sýr“: Králík už usilovně mačká spoušť a posílá fotky

Peking – První fotografie už začalo z Měsíce na Zemi posílat čínské vesmírné vozítko Nefritový králík. Na snímcích je mimo jiné zachycen modul, v němž šestikolový robotický aparát v sobotu na Měsíc přiletěl. Nefritový králík sjel podle plánu z modulu v oblasti Duhové zátoky a už urazil několik prvních metrů. V neděli večer se oba stroje začaly navzájem fotografovat.

Šéf čínského měsíčního programu označil misi za naprostý úspěch. Nefritový králík (Jü-tchu) je pro Čínu vůbec první aparát, jenž dokázal úspěšně dosednout na povrch souputníka Země. Na Měsíci bude operovat zhruba tři měsíce, během nichž bude mimo jiné pomocí radaru provádět měření měsíční kůry, zkoumat strukturu Měsíce a pátrat po přírodních zdrojích. „Veze optický astronomický teleskop, vysoce výkonnou UV kameru, radar pro zkoumání Měsíce a řadu dalšího vybavení. Radar se na Měsíci použije vůbec poprvé,“ prohlásil zástupce ředitele mise Jin Che-ťün. Sonda Čchang-e 3 (pojmenovaná po mytologické měsíční bohyni) bude provádět vědecký výzkum v místě přistání po dobu jednoho roku.

Nefritový králík
Zdroj: ČT24

Žen Sin, vedoucí návrhář Nefritového králíka:
„Sonda pořídila fotografie na krátkou vzdálenost od povrchu v rozlišení na centimetry i milimetry, takže můžeme povrch pečlivě prozkoumat. Terén je rovný a účelu mise i do budoucna vyhovuje.“

Jang Ťien-feng, hlavní návrhář panoramatických kamer Nefritového králíka:
„Na fotce z panoramatických kamer vidíme anténu a podvozek sondy i díry, které zůstaly po přistání. Všechno je ostré. Fotka je složená ze šesti dílů, které slepil dohromady software Nefritového králíka.“

Čína mezitím oznámila, že již připravuje další měsíční sondu, která má v roce 2017 na Měsíci odebrat vzorky půdy a hornin a dopravit je zpátky na Zemi. Bude se jednat o třetí, závěrečnou část čínského robotického programu výzkumu Měsíce, který má otevřít cestu pro přistání čínského kosmonauta na Měsíci po roce 2020. Peking zvažuje i možnost vybudovat na Měsíci stálou lunární základnu.

Číňané si užívají pomyslnou bronzovou medaili v dobývání Měsíce

„Sonda Čchang-e 3 zahájila průzkum přistávací zóny a vozítko provedlo kontrolu svých systémů a začalo postupně zkoumat okolí. Bude muset přečkat teploty, které dosahují až mínus 180 stupňů Celsia. (…) Po úspěchu mise Čchang-e 3 vstoupí program průzkumu Měsíce do třetí fáze s hlavním cílem automatického sběru vzorků a jejich dopravy (zpět na Zemi),“ prohlásil mluvčí Čínského státního úřadu pro vědu Wu Č'-ťien na dnešní tiskové konferenci, přičemž znovu zdůraznil mírový charakter čínského vesmírného programu.

Čína se stala po USA a někdejším Sovětském svazu třetí zemí světa, která na Měsíc dopravila svůj stroj. Dobývání Měsíce je dalším krokem ambiciózního čínského vesmírného programu poté, co v roce 2003 čínská raketa vynesla na oběžnou dráhu kolem Země člověka.

K dostižení obou kosmických velmocí má Čína sice ještě daleko, za posledních 10 let ale zaznamenala velký pokrok. Washington ji přitom obviňuje, že její vesmírný program stojí na základech z ukradené americké technologie. Peking nařčení nekomentuje. „Náš program na výzkum vesmíru je mírový a otevřený. Spolupracujeme s Ruskem, Evropskou vesmírnou agenturou i dalšími zeměmi,“ prohlásil Wu Č'-ťien.