Čínská policie zastřelila v Sin-ťiangu 14 lidí

Peking - Čínská policie zastřelila 14 lidí v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang na severozápadě Číny. Stalo se tak při pouličním násilí ve vesnici Kašgar. O život přišli také dva policisté.

Ke střetům došlo poté, co policisté přijeli zatknout několik „podezřelých zločinců“. Podle čínských úřadů dav na příslušníky bezpečnostních sil zaútočil noži a výbušninami. „Policie reagovala rázným zákrokem,“ sdělila vláda v krátkém prohlášení s tím, že dva lidé byli rovněž zatčeni a bylo zahájeno vyšetřování případu.

Mluvčí exilového Světového kongresu Ujgurů Dilsat Rasit nedělní incident označil za nejnovější případ, kdy čínské bezpečnostní složky raději zabijí podezřelé na místě, než aby je zatkly a postavily před soud. „Zastřelí lidi a pak je nazvou teroristy. Zbavují je tím práva hájit se před soudem,“ podotkl Rasit. Agentura AP v této souvislosti připomíná incident z konce října, kdy policie usmrtila devět ozbrojenců při jejich útoku na policejní stanici poblíž Kašgaru.

Čínská vláda násilnosti ze Sin-ťiangu, kde žije ujgurská menšina vyznávající islám, obvykle označuje za teroristické činy, z nichž obviňuje separatistickou Islámskou stranu Východního Turkestánu (ETIM). Řada expertů a organizací pro lidská práva nicméně pochybuje, že by tyto útoky byly pečlivě organizovány.

Ujgurští aktivisté vidí příčinu nepokojů a napětí v oblasti především v kulturním a náboženském útlaku Ujgurů, jejichž podíl v regionu dnes činí kolem 45 procent, a v masivním přistěhovalectví etnických Chanů (Číňanů), jehož cílem je podle Pekingu ekonomický rozvoj Sin-ťiangu. Oblast, především její ujgurská populace, ale zůstává chudá, a z ekonomické podpory profitují zejména Chanové.

Sin-Ťiang
Zdroj: ČT24

Obránci lidských práv kritizují Čínu, že dlouhodobě zveličuje hrozbu ujgurských teroristů, aby ospravedlnila tvrdou nadvládu nad Sin-ťiangem, který oplývá energetickými zdroji a leží strategicky na hranicích s Indií, Pákistánem, Afghánistánem, Ruskem a dalšími středoasijskými státy.

Zprávy ze Sin-ťiangu je složité ověřit z důvěryhodných zdrojů, protože oblast je pod přísnou kontrolou čínských bezpečnostních sil, konstatuje zpravodajský server BBC News. Peking dále zpřísnil bezpečnostní opatření v Sin-ťiangu letos na podzim poté, co policie zadržela pětici podezřelých Ujgurů v souvislosti s předpokládaným sebevražedným atentátem na pekingském náměstí Nebeského klidu. Atentát si v říjnu vyžádal pět obětí.

  • Ujgurové jsou turkické etnikum střední Asie
  • Většina Ujgurů žije v Sin-ťiangu, tvoří zde 45 % populace, dalších 40 % tvoří čínské etnikum Chanů
  • Chanové sem přišli v rámci masové migrace po roce 1949