Mandela se naposledy vrátil domů

Mthatha (JAR) - Ostatky zesnulého jihoafrického exprezidenta Nelsona Mandely dorazily do Qunu na jihovýchodě země, kde bude v neděli Mandela ve shodě s tradicí svého kmene Tembu pohřben. Rakev v pohřebním voze doprovázel z třicet kilometrů vzdáleného letiště ve městě Mthatha vojenský a policejní konvoj, kolem silnice Mandelu zdravili místní občané.

Letadlo s ostatky se ráno po ceremoniálu v Pretorii vydalo na letiště Mthatha ve Východním Kapsku. Tam na něj čekali příbuzní, mezi nimi vdova po Mandelovi Graça Machelová i jeho předchozí žena Winnie, které se objaly. Pak byla rakev přeložena do pohřebního vozu, který ji vezl v konvoji skůtrů do vesnice Qunu. Tam dorazila v 15:00 SEČ a lidé čekající na ni ji vítali zpěvem Ať žije duch Nelsona Mandely.   

Obyvatelky Qunu čekají na příjezd Mandelovy rakve
Zdroj: ČTK/AP/Schalk van Zuydam

V Qunu strávil Mandela část dětství a přál si tam být pohřben. Nedělní pohřeb bude především rodinnou záležitostí. Pozváno je asi 5 000 hostů, avšak rodina si nepřeje, aby obřad snímaly kamery. „Rodina dala najevo, že chce, aby byl pohřeb výhradně rodinný. Nechtějí, aby jej přenášely televizní kamery, nepřejí si, aby lidé viděli, jak bude tělo ukládáno do hrobu,“ sdělila vládní mluvčí Phumla Williamsová.

V Qunu bude rakev uložena uvnitř domu, kde se bude konat vigilie. Následovat mají tradiční obřady kmene Tembu, k nimž patří porážka vola, jehož uvařené maso pak muži kmene pojídají, aby doprovodili duši zemřelého k předkům.

Mandela zemřel 5. prosince, v úterý se za něj v Johannesburgu konala pietní ceremonie a pak byla rakev tři dny vystavena v hlavním městě Pretorii. S Mandelou se k ní přišly rozloučit desítky tisíc lidí.

Kritik Tutu nebyl na pohřeb pozván

Emeritní arcibiskup Kapského Města Desmond Tutu, který patří stejně jako Mandela k hlavním aktérům boje proti apartheidu v Jihoafrické republice, nebyl na nedělní pohřeb pozván. „Arcibiskup není na pohřeb akreditován jako duchovní, takže se nezúčastní,“ sdělil stroze Tutuův úřad. Mluvčí prezidentského úřadu ale řekl, že Tutu je na seznamu hostů. „Je to významná osobnost,“ prohlásil.

Britský list The Guardian napsal, že opomenutí pozvánky v případě arcibiskupa je znamení malichernosti Afrického národního Kongresu (ANC), který Mandela kdysi vedl. Tutu se v minulých letech stal velkým kritikem ANC a před dvěma lety jeho vládu v JAR přirovnal k vládě apartheidu. Prohlásil, že se „jednou bude modlit za porážku kabinetu vedeného ANC“.

Desmond Tutu
Zdroj: ČTK/AP/Ben Curtis

Arcibiskupovo jméno nebylo ani na seznamu lidí pozvaných na úterní pietní shromáždění v Johannesburgu. Promluvil na něm prezident a nynější vůdce ANC Jacob Zuma a mnoho zahraničních státníků. Tutu dostal příležitost hovořit jako poslední, po hlavním programu. V hledišti už ale v té době mnoho diváků chybělo, protože začali odcházet mnohem dřív.

Opomenutí Tutua při pohřbu vyvolalo v JAR všeobecný úžas a diví se tomu i mnozí členové ANC. Bantu Holomisa je jedním z nich a patří také k blízkým přátelům Mandelovy rodiny. „To musí být nějaký omyl. Proč by si to vláda nepřála (Tutuovu účast)? Měl být první mezi pozvanými. To je divné, to musí být nějaké selhání,“ řekl Holomisa. Vyloučil, že by za tím mohly být neshody mezi arcibiskupem a kongresem. „To nemohou zneužít. Mandela a Tutu byli jako bratři. To nevypadá vůbec dobře,“ prohlásil Holomisa.

Komentátor Aubrey Matshiqi nevyloučil, že rodina ustoupila politickému tlaku, když Tuta nepřizvala. Allister Sparks, který se podílel na Tutuově biografii, řekl, že neví, co si o tom má myslet. Vysvětlení o politické motivaci se prý nabízí vzhledem k Tutuově kritice na adresu ANC. „Byli si velmi blízcí. V době Mandelova věznění byl vůdcem osvobozeneckého boje Tutu,“ řekl.

Tutu neušetřil kritiky ani Mandelovu rodinu. Hádky kolem toho, kde bude Mandela pohřben, v době, když byl v nemocnici, označil za plivání Mandelovi do tváře. Mluvčí rodiny řekl, že o tom, kdo má jet na pohřeb, rozhoduje stát, ne rodina, která nyní truchlí. O vylučování konkrétních osob prý nic neví.

Mandelovy ostatky zamíří do jeho rodné vesnice (zdroj: ČT24)