Ve Vatikánu svítí německý strom z Česka

Vatikán - Na Svatopetrském námětí ve Vatikánu se rozsvítil vánoční strom. Pětadvacetimetrový smrk vyrostl v blízkosti hraničního přechodu Folmava v plzeňské diecézi. Do Říma ho ale přepravil spolek z bavorského Waldmünchenu. „Ten strom pochází z místa bývalé železné opony, zřejmě ho tam vysázeli pohraničníci. Právě proto, že byl vysazený na takovém volném místě, se tak krásně symetricky rozrostl. Z místa, které bylo velmi přísně střeženo, které bylo neprostupnou zdí mezi Východem a Západem, dnes pochází strom, který nás spojuje. A to je velice hezká symbolika,“ řekl plzeňský biskup František Radkovský, který byl jedním z těch, kteří v rámci generální audience papeže Františka strom rozsvěceli.

Šedesátiletý a pětadvacet metrů vysoký smrk je vlastně darem dvojitým. České Domažlice ho totiž věnovaly německému Waldmünchenu a ten pak smrk daroval pro výzdobu vatikánského Svatopetrského náměstí.

„Zdvojený“ původ papežského smrčku tak vzbudil pozornost ještě před rozsvícením. „Myslím si, že všichni vědí o té spolupráci, že strom pochází od nás,“ řekl ale dnes biskup Radkovský. Na slavnostní rozsvěcení tak dorazí jak zástupci Domažlic, tak i 250 poutníků z Waldmünchenu.

Vánoční strom vyrostl nedaleko Folmavy na Domažlicku a Němcům líbil nejvíce ze stromů na obou stranách hranice. Podle domažlického starosty Miroslava Macha je darovaný smrk nejen symbolem vánočních svátků, ale i symbolem česko-německého přátelství.

Strom do Vatikánu putuje z míst, kde ještě před 24 lety stála železná opona. „Teď po otevření hranic jsme ve středu Evropy. To je také naše motto: Přinášíme ze středu Evropy vánoční strom do středu křesťanství,“ komentoval to vedoucí waldmünchenských slavností Alois Frank.

Od roku 1982 dodržuje Vatikán tradici, že každý rok dodá vánoční strom ke chrámu svatého Petra jiná země. „Každý rok daruje vánoční strom pro Svatopetrské náměstí jiná země,“ podotýká v této souvislosti korespondentka České televize v Itálii Vědunka Lunardi. „Pro věřící z dané země je to velká čest, seznam zemí ucházejících se o tuto poctu je dlouhý a obvykle se na ni čeká léta. Waldmünchen se na seznam dárců dostal ještě za papeže Benedikta XVI.“

Vánoční strom věnovaný přímo Českou republikou zdobil Svatopetrské náměstí v roce 1999, pocházel z Beskyd nedaleko obce Morávka na Frýdecko-Místecku.