Rebelové přišli o část pomoci, unesených novinářů jsou desítky

Damašek - Spojené státy a Británie pozastavily dodávky pomoci opozici na severu Sýrie. Islámští povstalci totiž v sobotu převzali kontrolu nad sklady Svobodné syrské armády na hranici s Tureckem. Světové mediální organizace také vyzvaly vedení syrské opozice, aby zabránilo množícím se únosům novinářů.

Syrské sklady zásobené Západem ovládla Islámská fronta. Ta je v současnosti největší ozbrojenou povstaleckou organizací v Sýrii. Ve skladech mají být nákladní auta, jídlo, zdravotní potřeby, notebooky i rádia. „V důsledku této situace pozastaví Spojené státy veškeré další dodávky pomoci do severní Sýrie,“ oznámil mluvčí Bílého domu Josh Earnest.

Humanitární pomoci se opatření netýká

Spojené státy i Velká Británie se bojí, že se poskytovaný materiál dostal do špatných rukou. Do Sýrie už od nich v blízké době nedorazí žádné vojenské vybavení - hlavně komunikační zařízení. Humanitární pomoc v zemi ale podle nich narušena nebude.

Sklady leží na hranicích s Tureckem, které už uzavřelo přilehlý přechod. Svobodná syrská armáda ale označila rozhodnutí za unáhlené. „Doufáme, že to naši přátelé přehodnotí a počkají si několik dní, než budou věci jasnější,“ prohlásil mluvčí armády Louay Meqdad.

USA a Británie pozastavily pomoc severu Sýrie (zdroj: ČT24)

Únosy novinářů se množí

Na severu země - v oblastech ovládaných povstalci - prudce roste počet únosů zahraničních novinářů. Právě zde mají největší vliv islamistické skupiny napojené na al-Káidu.

Včera proto přední světová média vyzvala k přijetí opatření proti zajímání žurnalistů v zemi. Rebelové jich zadržují už přes třicet. Pod dopis adresovaný tamní opozici se podepsalo třináct společností - agentury AP, AFP a Reuters a dále organizace BBC, The New York Times, Washington Post, The Wall Street Journal, Atlantic Media, The Economist, Getty Images, The Guardian, Los Angeles Times a The Telegraph.

Ženeva II se blíží

Mezinárodní mírová konference o Sýrii se uskuteční 22. ledna v Ženevě. Pozvánku dostane syrská vláda i opozice. Je to vůbec poprvé za tři roky trvání konfliktu, kdy se mají obě strany setkat u jednoho jednacího stolu. OSN věří, že konference povede k ukončení nepokojů (více o plánované konferenci čtěte zde). Syrská válka si podle odhadů od března 2011 vyžádala už více než 120 tisíc mrtvých a miliony lidí vyhnala z domovů.

Syrští uprchlíci
Zdroj: ČTK/AP Photo/Mohammed Zaatari