Všechno na Mars? Nejdřív za 13 let a jen někteří…

Amsterdam – Vize vědců a spisovatelů sci-fi se začínají naplňovat - k první výpravě lidí na Mars se přihlásilo už přes 200 000 zájemců. V kolonizaci vesmíru hrají významnou roli soukromé firmy, které mají - na rozdíl od vlád - dost peněz, anebo je přinejmenším umějí sehnat. První soukromá meziplanetární mise, která chce osídlit Mars, už zná datum startu - rok 2025. Připravuje ji nizozemská společnost Mars One a partnerské firmy. Má to ale háček - letenka je jen jednosměrná a rudá planeta se s kolonisty rozhodně mazlit nebude. Čeká je oxid uhličitý místo vzduchu, průměrná teplota minus 63 stupňů Celsia, 38 procent pozemské gravitace nebo nedostatek vody.

O jednosměrnou letenku se uchází 200 tisíc dobrovolníků, včetně devíti Čechů. Uspějí nakonec jen čtyři. Už za pět let ale společnost vyšle bezpilotní misi, která najde pro budoucí kolonii nejlepší místo. Celková cena činí astronomických šest miliard dolarů. Kromě sponzorů peníze posílají i nadšenci prostřednictvím crowdfundingové kampaně. Vynášet by v budoucnu měla i meziplanetární reality show ze života kolonistů, kdy družice na oběžné dráze nad místem přistání umožní živý přenos z povrchu Marsu na Zemi.

Odborníci v možnost realizace projektu moc nevěří, zpochybňují ho po finanční i praktické stránce. Jeden z původců myšlenky a vedoucích pracovníků Mars One Bas Landrop nicméně věří, že se potřebné prostředky podaří získat. Podle expertů nicméně největší riziko pro dobrodruhy představuje vysoká úroveň radioaktivního záření, která by mohla prvním osadníkům zničit imunitní systém a vyvolat rakovinu.

Jednotlivé etapy realizace záměru jsou už rozvrženy. Do konce letošního roku mají být oznámeni adepti, kteří postoupí do druhého kola výběru. Nakonec zbude 40 vyvolených, kteří by od roku 2015 měli podstoupit osmiletý výcvik. Po startu zahajující skupiny, nejspíše čtyřčlenné, se pak počítá s dopravou dalších posádek ve dvouletých intervalech.

Prvním a nejdůležitějším krokem projektu bude nepilotovaná mise v roce 2018, která bude spočívat ve vyslání komunikační družice a přistávacího modulu. Zatímco satelit má zajišťovat nepřetržité obrazové spojení se Zemí, modul přistane s řadou důležitých přístrojů, které je nutné otestovat. Půjde například o vyzkoušení výroby vody z marsovské půdy nebo využití solární energie, ale například také o prověření videopřenosu.

Horizont 24 o projektu mise na Mars (zdroj: ČT24)

Podle předchozích informací Mars One počítá s osmi misemi, které by měly na Mars kromě dalších osadníků přepravit 22 tun zásob a nejrůznějšího materiálu, mezi nimiž budou třeba solární panely nebo jídlo. Přistávací moduly by měly posloužit k ubytování lidí.

Vydáno pod