Izrael a Palestina ruku v ruce – pro záchranu Mrtvého moře

Tel Aviv - Jeho sůl zkrášluje, voda nadnáší a bahno léčí. Řada lidí přitom věří, že na dně Mrtvého moře leží Sodoma a Gomora. Teď mu hrozí zkáza, což spojilo věčné rivaly – Izrael a Palestinu. Spolu s Jordánskem už se dohodly na plánu záchrany. Jednání trvala dlouhých jedenáct let. Potrubí za téměř 8 miliard korun má do vysychajícího Mrtvého moře napumpovat mořskou vodu.

Mrtvé moře dokázalo spojit nesmiřitelné. Izrael, palestinská samospráva a Jordánsko po dlouhých letech jednání oznámily, že Mrtvé moře zachrání. „Pokud jsou vůdci opravdu ochotní jí dosáhnout, pak je dohoda možná. Doufejme, že tato je zábleskem naděje pro budoucí dohody,“ prohlásil izraelský ministr vodního hospodářství a regionální spolupráce Silvan Šalom.

Mrtvé moře leží 420 metrů pod hladinou světového oceánu a je nejníže položeným odkrytým místem na zemském povrchu. Bezodtoké slané jezero patří k největším turistickým atrakcím Izraele a Jordánska. Hladina Mrtvého moře ale klesá každý rok o jeden metr. Do roku 2050 by na nejníže položeném místě na zemi už žádná voda být nemusela. „Voda může lidi spojit a někdy dokonce přinést lidem mír,“ podotkl jordánský ministr vodního hospodářství Házim an-Násir.

Horizont ČT24 o záchraně Mrtvého moře (zdroj: ČT24)

Idea propojení Rudého a Mrtvého moře sahá do 19. století

Vodu do Mrtvého moře má přinést potrubí ze 180 kilometrů vzdáleného Rudého moře. Cestou vznikne odsolovací zařízení, které část vody upraví na pitnou. Ve vyprahlém regionu ji pak rozdělí. „Jak víte, hranice, u které mluvíme o nedostatku vody, je, když má země 1 000 kubických metrů na jednoho obyvatele, a pod 500 kubických metrů je to absolutní nedostatek. V Izraeli, Jordánsku a Palestině máme na osobu méně než 300 kubických metrů,“ poznamenal šéf palestinského úřadu vodního hospodářství Šadad Attili.

Mrtvé moře
Zdroj: Omer Messinger/ČTK/ZUMA

Ekologové ale mají jasno - záchrana Mrtvého moře je jen vedlejší produkt - navíc nedomyšlený. Mořská voda podle nich pouze napáchá další škody. „Není nutné do toho ekologického rizika, které bylo prokázáno, zatahovat i Mrtvé moře. Sdílení vody je skvělé, jen z toho vynechte Mrtvé moře,“ konstatovala mluvčí Přátelé Země na Blízkém východě Mira Edelsteinová.

Izraelci a Jordánci Mrtvé moře zatím jen využívali. Odvádějí vodu z Jordánu, těží drahocenné minerály, staví další hotely a lákají další turisty. Pokud jejich infuze z Rudého moře umírajícímu ekosystému nepomůže, mohl by se jednou opravdu proměnit v biblickou Sodomu a Gomoru.


Zvětšit mapu