ČT: Za vraždou velitele Hizballáhu mohl stát Izrael

Tel Aviv - Česká televize získala nové podrobnosti o atentátu na vysoce postaveného velitele libanonského Hizballáhu z minulého týdne. K vraždě Hassana Lakkísse se sice přihlásila místní sunnitská milice, současné informace ale ukazují jiným směrem - na izraelské tajné služby.

Pátý atentát proti klíčovému veliteli protiizraelských sil za pět let byl úspěšný. Lakkís, přísně hlídaný zbraňový expert Hizballáhu, zemřel zasažený několika kulkami před vlastním domem. Neznámý zabiják údajně střílel z bezprostřední blízkosti. „Jednalo se o velice důležitou osobu. Byl hodně blízký generálnímu tajemníkovi Hizballáhu Nasralláhovi. Na starosti měl celou řadu oblastí,“ konstatoval Ely Karmon z Mezinárodního ústavu pro boj s terorismem.

Po vraždě přišlo automatické obvinění Izraele Hizballáhem i stejně automatické odmítnutí ze strany židovského státu. Jenže podle expertů na tajnou válku Izraele proti terorismu hraničí s jistotou podezření, že bejrútský atentát byl naplánován v přísně střeženém areálu, který ukrývá ústředí Mossadu i vojenské rozvědky. „Profesionálně naplánovaná vražda maximálně chráněného člověka, špičkové informace o jeho utajeném pohybu i minimum zanechaných stop – to jsou znaky, které spojují Lakkísovo zabití s dalšími jmény,“ říká dokument BBC Modern Spies.

Jakub Szántó o vraždě velitele Hizballáhu (zdroj: ČT24)

Vojenský velitel Hizballáhu Imád Mugníja zemřel při výbuchu v Damašku před pěti lety. Generála Muhammada Sulejmana, velitele tajných projektů syrské armády, zabil téhož roku odstřelovač. Mahmúda Mab-húcha, nákupčího zbraní palestinského Hamásu, pak udusilo polštářem komando agentů v roce 2010 v dubajském hotelu. A generál Hassan Moghaddam, šéf raketového vývoje Íránských revolučních gard, zemřel při výbuchu nálože před dvěma roky.

Pro jednoznačné určení Izraele jako viníka všech pěti atentátů ale chybí důkazy. „Samozřejmě že existuje extremistická aliance namířená proti Izraeli. Jedno křídlo pochází ze šíitského půlměsíce. A pak je tu druhé - globální sunnitští džihádisté,“ poznamenal Yoram Schweitzer z Ústavu pro národní bezpečnostní studia.

Vydáno pod