Čínská média propagovala smog, prý zvyšuje smysl pro humor

Peking - Některá čínská státní média vyvolala rozhořčené reakce, když propagovala výhody znečištěného ovzduší. Třeba list Global Times napsal, že smog může být výhodný z vojenského hlediska, protože může zabránit užití naváděných střel proti Číně. Státní televize pak uvedla hned několik pozitivních dopadů smogu – mezi nimi zvýšení informovanosti a inteligence, ale i větší rovnost v čínské společnosti. U Číňanů prý došlo i ke zvýšení smyslu pro humor. Články už z webů zmizely.

Čínská CCTV nalezla celkem pět „nečekaných přínosů“ smogu, který údajně u Číňanů mimo jiné „zvyšuje informovanost a inteligenci“. „Naše znalosti meteorologie, zeměpisu, fyziky, chemie a historie se díky znečištění zlepšují, jakož i úroveň naší angličtiny,“ tvrdí autor televizní reportáže. „Bez smogu bychom netušili, co je PM 2,5 (prachové částice menší než 2,5 mikrometru), ani to, že smog si před šedesáti lety vyžádal v Londýně 12 tisíc lidských životů. Rovněž anglické výrazy 'haze' a 'smog' bychom neznali,“ dodává.

Smog nás naučil vtipkovat, zaznělo v reportáži

Blahodárné účinky smogu se prý projevují i zvýšením smyslu pro humor u Číňanů, kteří se tváří v tvář dusivému oparu snaží zachovat si bezstarostnost vtipkováním. Znečištěné ovzduší údajně navíc lidi sjednocuje a přispívá k rovnosti ve společnosti – zasahuje totiž bez rozdílu plíce chudých i bohatých.

Smog v Číně
Zdroj: ČTK/AP/Hu guolin

Oba články už byly z webů vymazány poté, co se zvedla značná vlna kritiky. „Na zdravotních rizicích smogu není nic legračního,“ napsal list Dongguan Times ze silně znečištěného průmyslového města Tung-kuan u hranic s Hongkongem. „Smog ničí naše plíce. Doufáme, že neničí také naši mysl,“ podotkl deník Beijing Business Today vydávaný pekingskou radnicí. Rovněž oficiální čínská tisková agentura Nová Čína napsala, že „je naprosto nepatřičné“ dělat si legraci ze znečištění ovzduší. A zareagovaly i sociální sítě - podle listu The Daily Telegraph se do diskusí zapojilo během dvou hodin přes 80 tisíc uživatelů.

Kontroverzní články byly zveřejněny v době, kdy se rozsáhlé oblasti východní Číny potýkají s jednou z nejhorších smogových situací v dějinách. Podle ekologů jsou hlavní viníci jasní: uhelné elektrárny, které vypouštějí do ovzduší další dávky oxidu siřičitého, jedovatého a páchnoucího plynu. Jen minulou zimu zažili lidé v Pekingu 38 dní, kdy je úřady jasně varovaly, aby vůbec nechodili ven. Ekonomické škody spojené se znečištěním ovzduší jdou jen v čínské metropoli do stovek milionů dolarů.

No comment: Obyvatele čínských měst dusí smog (zdroj: ČT24)

Šanghaj v šedém závoji

Ve finanční metropoli Šanghaji byly o víkendu zrušeny desítky letů a nejvyšší mrakodrapy se téměř zcela ztrácely v husté mlze. Úřady vyzvaly děti a seniory, aby nevycházeli z domovů, a lékárny zcela vyprodaly obličejové masky. S rouškami na ústech vyšly na molo také modelky na přehlídce v Nankingu.

Smog v Šanghaji
Zdroj: ČTK/AP/Eugene Hoshiko

Lidem v Pekingu se zkracuje život

Podle organizací sledujících kvalitu ovzduší v nejvíc znečištěné metropoli světa obyvatele dusí smog 290 dní v roce. Analýzy dat kvality vzduchu ukazují, že ovzduší v Pekingu je šestkrát až sedmkrát znečištěnější než nejšpinavější města Evropské unie. Lékaři dodávají, že trvalý pobyt v tomto prostředí zkracuje lidský život v průměru o pět let.

Pekingské tažení proti znečištění ovzduší nově „nepřežily“ grily pro barbecue. Podle čínských úřadů pomůže boj proti novému nepříteli omezit koncentraci těch nejmenších částic, které pronikají lidem hluboko do plic. V tříměsíční kampani byly stovky grilů na barbecue zabaveny a zničeny, aby nebylo možné je znovu použít.

Vydáno pod