Bujará oslava života i bolest velká jak celá Afrika: Svět se loučí s Madibou

Johannesburg – Jihoafrický Johannesburg ovládlo loučení s Nelsonem Mandelou. Zúčastnily se ho desítky tisíc obyčejných lidí i státníci z celého světa včetně amerického prezidenta Baracka Obamy a jeho předchůdců George W. Bushe, Billa Clintona a Jimmyho Cartera. Pietní ceremonii provázela hudební vystoupení různých žánrů. Lidé na tribunách celou dobu tančili a zpívali.

Národní hymnou a společnou modlitbou představitelů židovské, muslimské a křesťanské církve začala v Johannesburgu za silného deště pieta za zemřelého bývalého prezidenta Jihoafrické republiky Nelsona Mandelu. Akce se konala na fotbalovém stadionu na johannesburském předměstí Soweto, kde se Mandela naposledy objevil na veřejnosti při finále fotbalového mistrovství světa v roce 2010.

Pietu zahájil Cyril Ramaphosa z Mandelova vládního Afrického národního kongresu, který představil čestné hosty, mezi nimi prezidenta Jacoba Zumu a Mandelovy příbuzné. Ramaphosa řekl, že Mandelova „cesta se uzavřela a že teď si může oddechnout“. Po něm se slova ujali představitelé židovské, křesťanské a muslimské církve a všichni ve svých poselstvích vyzdvihli Mandelu jako nositele smíření, svobody a míru.  

Jindřich Forejt, ředitel hradního protokolu:

"Pro šéfy protokolu je to jedna z nejvýznamnějších událostí, kterou mohou ve své funkci zažít. Současně je to i noční můra, protože připravenost může být pouze do určité míry. Připraven na státní pohřeb můžete být teoreticky, ale v praktické rovině stojíte před řadou problémů a záležitostí, které si při přípravě konceptu ani neuvědomíte.

Jsou země, které připravují pohřby svých představitelů na základě zkušenosti a tradice, například Spojené království. Dnes existuje na papíru pohřeb královny Alžběty II., ale i dalších členů královské rodiny. Existuje už i zárodek státního pohřbu prince Williama – pro případ, že by se něco stalo. Každý pohřeb má navíc své krycí jméno.

My jsme museli přistoupit k revizi našeho pohledu na státní pohřby před dvěma lety, po úmrtí prezidenta Václava Havla. Mohu říci, že onoho 18. prosince jsem seděl v Novém královském paláci Pražského hradu a přede mnou byl bílý papír, kam jsem začal rychle psát, co se musí učinit v prvních sekundách a co lze odsunout na řešení v rámci hodin."

Obama hovořil o Mandelovi jako o gigantovi dějin 

Americký prezident Barack Obama mluvil o Mandelovi jako o člověku, který změnil životy miliardy lidí. Prohlásil také, že se k bývalému prezidentovi Jihoafrické republiky hlásí mnozí politici, ale sami přitom „nepřipouští nesouhlas vlastního národa“.  

„Vychvalovat kohokoli je těžké, ale je to ještě těžší v případě giganta historie, který dovedl jeden národ ke spravedlnosti,“ řekl Obama. Prohlásil také, že si Mandela své místo v dějinách vysloužil bojem, inteligencí, vytrvalostí a vírou. Přirovnal ho k indickému vůdci odboje Mahátmovi Gándímu, někdejšímu americkému prezidentovi Abrahamovi Lincolnovi a bojovníkovi za práva černochů v USA Martinovi Lutherovi Kingovi. Nazval ho významným osvoboditelem 20. století a řekl také, že přemýšlí, jak lekci, kterou Mandela poskytl světu, uplatnit sám na sobě jako na člověku i prezidentovi.

Pietní ceremoniál nakrátko zastínila bezprecedentní epizoda, jejímiž účastníky byli prezidenti dvou států stojících v éře studené války na opačném pólu světové politiky. Prezident USA Barack Obama si potřásl rukou s kubánským prezidentem Raúlem Castrem. Více se dočtete ZDE.

Mandelův spoluvězeň: Mandela byl schopen vzbudit naději tam, kde žádná nebyla 

Bývalý Mandelův spoluvězeň Andrew Mlangeni řekl, že Mandela byl schopen „vzbudit naději tam, kde žádná nebyla“. Krátce po jeho čtvrtečním skonu vyzval Jihoafričany, aby Mandelu neoplakávali, ale raději oslavili jeho smysluplný život. 

U mikrofonu se vystřídali i členové Mandelovy rodiny. Thanduxolo Mandela řekl, že se Mandela jistě usmívá při pohledu na dav, který se na jeho počest na stadionu v Sowetu sešel. „Tento projev všeobecné jednoty odráží přesně to, zač Madiba (Mandelovo kmenové jméno) bojoval,“ řekl. Soustrast vyjadřovaná z celého světa prý pomáhá rodině překonávat smutek.

Pan Ki-mun: Za svobodu a demokracii byl ochoten vzdát se všeho

Pan Ki-mun hovořil o smutku z ohromné ztráty a o oslavě významného života. „Jižní Afrika ztratila hrdinu a otce… Byl jedním z největších učitelů, učil vlastním příkladem. Obětoval velmi mnoho a za svobodu a demokracii byl ochoten vzdát se všeho, co měl,“ prohlásil generální tajemník OSN.

Na tribuně usedli mimo jiné Mandelův nástupce ve funkci Thabo Mbeki, jehož přítomní nadšeně vítali. Na současného prezidenta Jacoba Zumu naopak pískali.

Organizátoři očekávali, že na fotbalovém stadionu v Sowetu se zaplní všech více než 90 000 míst a měli připravené i náhradní stadiony, kam by ceremoniál v případě většího zájmu přenášeli. Nakonec se ale centrální stadion zaplnil asi jen ze dvou třetin, patrně kvůli deštivému počasí.

Soweto bylo k pietnímu aktu vybráno z několika důvodů. Po nepokojích z roku 1976, při nichž tam byly zastřeleny policií více než dvě desítky lidí, se stalo symbolem odporu proti apartheidu. Na jeho stadionu pak měl Mandela svůj první veřejný projev poté, co opustil dlouholeté vězení, a také se tam na veřejnosti ukázal i naposledy v roce 2010 při mistrovství světa ve fotbale.

Zeman: Z vězení nevyšel naplněn nevávistí, ale mírem

Českou republiku v JAR zastupuje ministr zahraničí Jan Kohout, zúčastnil se dnešní piety, ve středu se pokloní památce Mandely v Pretorii. Prezidentu Miloši Zemanovi, který se léčí po úrazu kolene, cestu na jih Afriky zakázali lékaři. „Byl to člověk, který strávil neuvěřitelně dlouhou dobu ve vězení a vyšel z tohoto vězení nikoliv naplněn nenávistí, ale mírem. Kdyby mně to lékaři nezakázali, tak bych byl první, který by na ten pohřeb letěl a pokládal bych si to za čest,“ řekl Zeman o Mandelovi.

Zásluhy Nelsona Mandely ocenila také sněmovna, když dnes přijala rezoluci, ve které mimo jiné stojí: „Poslanecká sněmovna oceňuje mimořádné zásluhy Nelsona Rolihlahly Mandely o prosazování lidských práv a rovnosti občanů,“ citoval její předkladatel Ivan Gabal (za KDU-ČSL). Mandela podle ní svým nezaměnitelným poselstvím lidské důstojnosti, svobody, statečnosti a státnické rozvahy přesáhl hranice své země. „Nelson Mandela zůstane významnou postavou historie lidstva,“ dodal Gabal.

Události v JAR k uctění památky Nelsona Mandely:

  • Pondělí 9. prosince – Památku zesnulého exprezidenta Nelsona Mandely uctil na zvláštním zasedání jihoafrický parlament.
  • Úterý 10. prosince – Na fotbalovém stadionu na johannesburském předměstí Soweto začala v 10:00 SEČ oficiální pietní ceremonie za zesnulého bojovníka proti apartheidu.
  • Středa 11. prosince až pátek 13. prosince – Mandelovo tělo bude tři dny vystaveno v otevřené rakvi v sídle vlády v Pretorii. Poklonit se mu bude moci jihoafrická veřejnost, zahraniční návštěvníci i další hosté. Rakev bude do budovy každý den převážena z vojenské nemocnice. Ve středu se budou moci lidé s Mandelou rozloučit od 12:00 do 17:30 místního času, zbylé dva dny pak od 8:00 do 17:30.
  • Sobota 14. prosince – Tělo bývalého prezidenta vojáci letecky přepraví do města Mthatha. Z místního letiště půjde procesí do nedaleké vesnice Qunu, kde Mandela vyrůstal a přál si zde být pohřben. Tradiční obřad provedou příslušníci kmene Tembu.
  • Neděle 15. prosince – Ve vesnici Qunu se uskuteční státní pohřeb Nelsona Mandely. Zúčastnit se ho budou moci jen vybraní hosté a zahraniční státníci. Očekává se asi 9 tisíc smutečních hostů.
Vydáno pod