Putinova amnestie možná osvobodí Pussy Riot i aktivisty Greenpeace

Moskva – Vězněné punkerky skupiny Pussy Riot by se mohly dostat na svobodu. Podle listu Izvestija to vyplývá z návrhu amnestie, kterou předložil ruský prezident Vladimir Putin Státní dumě. Plošná milost by se mohla týkat i stíhaných aktivistů Greenpeace, naopak Putinových soupeřů Michaila Chodorkovského či Alexeje Navalného se zřejmě nedotkne. Prezidentův mluvčí ovšem všechny spekulace označil za předčasné. Poslanci by měli návrh amnestie schválit do konce roku. Její realizace ale pak může trvat dalších šest měsíců.

Návrh amnestie k 20. výročí ruské ústavy už mají v rukou poslanci. Stanice Echo Moskvy odhadla, že místo zprvu předpokládaných 100 tisíc vězňů se amnestie dotkne jen asi 20 tisíc lidí. Většinou se ale bude jednat o lidi odsouzené k podmíněným trestům či obviněné, kteří ještě nebyli odsouzeni. Na svobodu se proto podívají jen asi dva tisíce vězňů, míní místopředseda dumy Vladimir Vasiljev. Podle premiéra Dmitrije Medvěděva je v Rusku zavřeno celkem asi 700 tisíc vězňů.

Amnestie pro Pussy Riot? Trest jim končí už v březnu

Pětice ruských punkerek ze skupiny Pussy Riot loni v únoru na happeningu v moskevském chrámu Krista Spasitele šokovala věřící divokým představením, v němž pranýřovala těsné styky kremelských politiků s pravoslavnou vrchností. Tři z dívek policie dopadla.

Zatímco Jekatěrina Samucevičová byla po odvolání na podmínku propuštěna, Tolokonnikovovou a další členku Pussy Riot Mariju Aljochinovou soudci poslali na dva roky za mříže. Trest jim skončí příští rok v březnu, žádosti o předčasné propuštění i o zmírnění trestu jim soudy zamítly.

Naděžda Tolokonnikovová
Zdroj: ČTK/AP/Uncredited

Šanci prý mají i aktivisté Greenpeace

Třicetičlennou posádku lodi Greenpeace zadrželo ruské ozbrojené komando 19. září kvůli protestu u ruské ropné plošiny Prirazlomnaja v Barentsově moři. Úřady pak ekology vzaly do dvouměsíční vazby. Aktivisty obviňují z výtržnictví, za což jim hrozí několikaleté tresty. Ruské úřady už je pustily z vazby, zatím ale není jasné, kdy budou moci opustit Rusko.

Aktivista Greenpeace
Zdroj: ČTK/AP/Denis Sinyakov

Podmínka: mimo jiné trest kratší než pět let

Kreml oznámil, že se má amnestie týkat především sociálně nejohroženějších kategorií odsouzenců a lidí se zásluhami o vlast. Například jde o nezletilé pachatele, ženy těhotné či s nezletilými potomky, penzisty, invalidy, bývalé účastníky bojů či o záchranáře z jaderné havárie v Černobylu. Podmínkou je také trest do pěti let odnětí svobody s předchozím čistým rejstříkem.

Všeobecně se předpokládá, že mezi amnestovanými nebude někdejší nejbohatší Rus Michail Chodorkovskij, který už deset let pyká za údajnou zpronevěru či za politické ambice. Nebude mezi nimi asi ani Putinův hlavní soupeř na politické scéně, opoziční bloger Alexej Navalnyj, který letos dostal podmíněný trest za údajný podvod.

Letos by šlo o druhou amnestii; první byla zaměřena na podnikatele odsouzené za hospodářské delikty. „Ekonomická amnestie“ se dosud uplatnila vůči 1 431 lidem, i když se zprvu počítalo s tisíci osvobozenými podnikateli.