Ukrajinská opozice blokuje vládní budovy

Kyjev – V centru Kyjeva, které už řadu dní ovládají stoupenci proevropské opozice, vyrostly v noci na dnešek nové barikády. Demonstranti obsadili okolí vládních budov a snaží se ochránit střed města před očekávaným zásahem těžkooděnců ze speciálních jednotek. Nervozitu vyvolala informace poslanců strany UDAR o tom, že do Kyjeva dopoledne dorazila kolona 18 autobusů a nákladních aut s příslušníky pohotovostních vojsk ministerstva vnitra. Podle sdělení ministerstva jde ale pouze o pravidelnou výměnu vojenských hlídek rozmístěných v Kyjevě. Budova kyjevské radnice, kterou opozice drží od počátku protestů, byla dnes nicméně z obavy před policejním útokem částečně vyklizena. Kontrarozvědka mezitím oznámila, že začala lídry opozice vyšetřovat jako podezřelé z pokusu o převrat.

V Kyjevě se dnes zhoršilo počasí, vane silný vítr, mrzne a hustě sněží. Situaci v centru města navíc vyhrotil údajný anonymní telefonát na místní policejní služebnu, že ve třech stanicích metra je uložena bomba. Policisté stanice metra uzavřeli a nikoho dovnitř nepouštějí. 

Ve střetu mezi proevropskou opozicí a prezidentem Viktorem Janukovyčem je třetím hráčem čas, píše kyjevský tisk. Vláda očividně očekává, že blížící se novoroční svátky oslabí vůli demonstrantů postavit se režimu. Opozici, která nemá jasného vůdce, nezbývá než čekat, zda vláda povolí. Toto čekání se ale kdykoli může zvrhnout v násilnosti, varoval kyjevský rozhlas. 

„Po včerejšku je jasné, že se takzvaná druhá ukrajinská Oranžová revoluce dostala do začarovaného kruhu, kdy opozice potvrdila, čeho je schopná a čeho není,“ komentoval víkendové dění zpravodaj ČT Josef Pazderka. „Ukrajinská opozice potřetí dostala davy do ulic, potřetí dokázala, že má sílu na jednorázovou akci, ale na nic více,“ uvedl.

V Kyjevě demonstrují statisíce lidí

Na náměstí Nezávislosti ovšem nadále setrvávají statisíce lidí. „Děláme to proto, aby prezident Viktor Janukovyč konečně vyslyšel naše požadavky,“ uvedl jeden z opozičních předáků Vitalij Kličko. „Nejsme tu poslední noc. Budeme protestovat dál, dokud nezvítězíme. Věřím ve svou zem jako vy všichni. Jsem hrdý na to, že jsem Ukrajinec. Ale za žádných okolností nesmíme ničit a rozbíjet věci. Nesmíme podlehnout provokatérům,“ dodal.

Podívejte se na fotografie:

Demonstranti přes noc vybudovali několik barikád na centrálních ulicích Bohdana Chmelnického a Chreščatyk v blízkosti vládních budov. Z okolních parků přinesli lavičky, betonové květináče a odpadkové koše, konstrukce zpevnili svařenými kovovými zábranami. Vchody do hlavních administrativních budov ve středu města opozice nadále blokuje. Stovky lidí podle agentury Unian střeží barikády před vstupem do sídla parlamentu a vlády, hlídky opozičních aktivistů blokují i vstupy do kanceláře prezidenta Viktora Janukovyče. Situace je nicméně nepřehledná, podle některých médií vládní úřady pracují, podle jiných byla schůze kabinetu plánovaná na dnešek přeložena na středu.

Ukrajinská tajná služba SBU oznámila, že některé opoziční předáky vyšetřuje pro podezření z pokusu o převrat. Upozornila, že za pokus o státní převrat hrozí pět až deset let vězení. Bezpečnostní služba ale neupřesnila, na koho své vyšetřování zaměřila.

Lidé strhli sochu Lenina a rozbili ji kladivy

Vedení strany UDAR oznámilo, že policie už zadržela několik lidí, kteří mají údajně na svědomí zničení pomníku bolševického vůdce Vladimira Uljanova-Lenina na třídě Tarase Ševčenka v centru Kyjeva. Podle dnešních zpráv některých ukrajinských médií převzala odpovědnost za nedělní zničení pomníku, který v Kyjevě stál od roku 1946, národně orientovaná strana Svoboda. Policie zadržené stíhá za výtržnost a ničení veřejného majetku.

Rozzuřený dav v neděli strhl žulovou sochu Vladimira Iljiče Lenina, které poté urazil hlavu. Trosky sochy lidé za skandování „Sláva Ukrajině“ rozbili kladivy. Tříapůlmetrový monument na Besarabském náměstí, které je vzdáleno asi 700 metrů od náměstí Nezávislosti, měl symbolický význam, neboť zdůrazňoval společnou historii s Ruskem. „Fakt, že to tu stálo 22 let od Ukrajinské nezávislosti symbolizuje, že jsme se nikdy nezbavili sovětské okupace,“ řekl demonstrující Andrij Mohnik.

Bez komentáře - Ukrajinci strhávají sochu Lenina (zdroj: ČT24)

Nechuť opozičních představitelů ke sbližování s Ruskem vzrostla po pátečním jednání prezidenta Viktora Janukoviče s Vladimírem Putinem. To se mělo týkat strategického partnerství Ruska a Ukrajiny. Podle opozice ale politici řešili partnerství na obrysech Sovětského svazu. Obě vlády takový obsah jednání odmítly.

Svou vlastní demonstraci pořádají i prezidentovi příznivci, podporu má na východě

Svou vlastní demonstraci dnes v kyjevském Mariinském parku uspořádali stoupenci prezidenta Janukovyče a jeho Strany regionů. Podle agentury Interfax-Ukrajina přišly na demonstraci zatím asi 2 tisíce lidí, další přijíždějí z východoukrajinských měst, kde má Strana regionů svou nejsilnější základnu. 

Série protivládních demonstrací propukla na Ukrajině poté, co Janukovyč koncem listopadu odmítl podepsat připravenou asociační dohodu s EU. Opozice žádá demisi vlády i prezidenta.
„Když se podíváme do dvacetileté historie samostatné Ukrajiny, je zřejmé, že žádné vládě se nepodařilo zlepšit životní podmínky lidí. Teď máme šanci něco změnit a dostáváme ji od Evropy. Když teď smlouvu nepodepíšeme, další příležitost se nám už nemusí naskytnout,“ říkají zastánci dohody.

Vydáno pod