Banksy na zdi u pumpy stál čtyři miliony korun

Los Angeles - Za 209 tisíc dolarů, čili za více než čtyři miliony korun, se v kalifornském Los Angeles prodalo graffiti Dívka s květinou, které známý britský výtvarník Banksy nasprejoval na zeď místní benzínové pumpy.

Obraz zachycuje siluetu dívky s košíkem, která se dívá na bezpečnostní kameru na stonku květiny; grafity prodával majitel čerpací stanice Eytan Rosenberg. Banksy zvěčnil dívku už v roce 2008 a několik let přitom strávila zakrytá pod plachtou. Jak se ale sprejer stával známějším a oceňovanějším, cena prosté černé podobizny rostla. Rosenberg se později rozhodl pumpu prodat, a než tak učinil, odstranil část zdi i s Banksyho prací - aukční síň Julien’s tak dražila kus zdi o rozměru asi tři krát dva metry.

„Jde o kritiku sledování všudypřítomného v moderní společnosti. Staví proti sobě dívku, nevinnost toho, co dělá - tedy že trhá květiny - a moderní sledovací kamerový systém,“ prohlásil na adresu graffiti Michael Doyle z Julien's. 

Vyvolávací cena byla 170 000 dolarů a kupec si přál zůstat v anonymitě; finální částka přitom zdaleka nedosáhla původního předpokladu, spekulovalo se o tom, že by se cena díla mohla vyšplhat až na tři sta tisíc dolarů. Prodávající Rosenberg po úspěšném prodání Banksyho práce prohlásil, že si za získané peníze pořídí myčku aut.

Rekord drží Otrocká práce

Banksy, jehož první graffiti se objevily na zdech v anglickém Bristolu, patří mezi nejvýraznější umělce současnosti. Zakládá si na své anonymitě, ale s maskou a s pozměněným hlasem se objevil v dokumentu Banksy: Exit Through the Gift Shop, který byl v roce 2010 nominován na Oscara. Začátkem října se potom na internetu objevilo video z New Yorku, které tvrdí, že Banksyho identitu zachycuje (podívejte se).

Vedle dívky s květinou se v Julien's dražilo pět dalších Banksyho opusů. Prodaly se celkem za 421.250 dolarů. Dosavadní rekord za Banksyho dílo drží graffiti z Londýna Slave Labor (Otrocká práce), které se v červnu vydražilo za 1,1 milionu dolarů.

Banksy / Slave Labour
Zdroj: ČT24/EPA/Isifa