Medvěděv: Politické vězně nemáme, a tudíž amnestii nedostanou

Moskva – Rozsáhlá amnestie, kterou Rusko chystá k dvacátému výročí přijetí ústavy, se nedotkne žádného z exponovaných kritiků putinovského režimu. Prohlásil to premiér Dmitrij Medvěděv s tím, že vězněné členky punkové skupiny Pussy Riot, bývalý ropný magnát Michail Chodorkovskij nebo opoziční demonstranti nejsou vězněni kvůli politickému názoru; v Rusku totiž podle Medvěděva žádní političtí vězni nejsou.

„Nesedí za své politické přesvědčení. Odpykávají si tresty či jsou ve vazbě, protože hrubě narušili veřejný pořádek,“ prohlásil druhý muž Ruska s tím, že při rozhodování, na koho se amnestie bude vztahovat, musejí úřady brát zřetel na názor veřejnosti – a ta podle Medvěděva nemá chuť odpouštět lidem, kteří spáchali násilné zločiny a protispolečenské trestné činy včetně výtržností.

Právě za výtržnost byly odsouzeny ke dvěma letům dvě členky Pussy Riot, když před volbami zazpívaly v pravoslavné katedrále „punkovou modlitbu“ proti Putinovi.

Medvěděv: Demonstranti sedí proto, že bili policisty

Obdobně Medvěděv hovoří i o opozičních demonstrantech. „Nesedí za to, že mají odlišné politické názory, ale za to, že bili policisty - a to není přijatelné v Rusku, na Ukrajině, v Evropě ani v žádné jiné zemi,“ řekl ruský premiér na adresu tuctu aktivistů zatčených při loňské demonstraci proti návratu Vladimira Putina do Kremlu a souzených za údajné útoky na policisty.

Amnestii by měl ruský parlament vyhlásit k dvacátému výročí přijetí ústavy, které připadá na 12. prosince. Podle médií by mělo jít o největší plošnou milost za posledních dvacet let. Medvěděv podotkl, že se amnestie nechystá pro jednotlivce, ale pro určité kategorie trestanců, a tak netřeba myslet na ty, kterým „se poštěstilo dostat se do záře reflektorů“, ale starat se o 700 000 „prostých“ vězňů, zejména pak o nejzranitelnější z nich, jako jsou penzisté, těhotné ženy či nezletilci.