Polsko se dohodlo s USA na umístění protiraketové základny, Rusko protestuje

Varšava - Polsko se s USA dohodlo na umístění protiraketového štítu na svém území. Oznámil to polský premiér Donald Tusk. Obě strany podepsaly klíčovou dohodu, která instalaci systému v Polsku upravuje. Základna by u našich sousedů mohla stát už v roce 2012. Ke smlouvě vedly téměř dva roky tvrdých jednání, která vyvolala ostré spory s Ruskem. Český náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar uvedl, že dohoda není pro českou stranu překvapením, americko-polská jednání prý zblízka sleduje.

Po dalším kole jednání, kterého se ve Varšavě zúčastnil i hlavní americký vyjednavač John Rood, je konečně jasno. Poláci chtějí na svém území americkou protiraketovou základnu. Náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Kremer a americký šéfvyjednavač John Rood to dnes stvrdili svým podpisem. Dohoda teď musí ještě projít parlamentem.

„Tato dohoda bude obsahovat deklaraci o spolupráci americké armády v případě hrozby pro Polsko ze třetích států,“ uvedl pro agenturu Reuters vládní zdroj. USA tedy zřejmě přistoupily na požadavky Varšavy, o kterých původně nechtěly ani slyšet.

Poláci se totiž dlouho s Američany dohadovali na tom, co za instalaci amerického protiraketového systému na svém území dostanou. Varšava žádala finance na modernizaci armády nebo větší bezpečnostní záruky. Na rozdíl od Čechů, kteří se dohodli jen na výměně vědeckého know-how, Poláci dostali vše: Záruky, že jim Američané pomůžou, pokud na Polsko zaútočí jiná země, ale také jim brzy zmodernizují armádu - Varšava dostane téměř stovku raket Patriot.

Poláci dosáhli svého, Rusům se ale dohoda nelíbí

Konkrétně si Poláci představovali, že jim Američané poskytnou několik střel Patriot, které by zabezpečovaly polský vzdušný prostor. To ale připadalo Washingtonu přemrštěné. Varšava ale dál na svých požadavcích trvala a nakonec dosáhla svého. Polský premiér Donald Tusk už prohlásil, že je velmi spokojený, protože byl splněn hlavní polský požadavek. Nicméně doplnil, že ještě zbývá dořešit technické otázky.

Dohoda USA a Polska:

Má tři části:

  1. politickou deklaraci
  2. mezivládní dohodu
  3. technickou přílohu

Americká základna v Polsku:

  • bude mít 96 raket pro vzdušnou obranu
  • vznikne v obci Redzikowo
  • hotová bude do roku 2016

Poláci získali:

  • rakety Patriot na ochranu vzdušného prostoru
  • záruku americké pomoci v případě napadení třetí zemí

Dohoda obsahuje podle agentur tři části - politickou deklaraci, mezivládní dohodu a technickou přílohu. Podle domluvy postaví USA do roku 2016 v Polsku v obci Redzikowo u Slupska základnu s 96 raketami systému vzdušné obrany. Tu budou mít pod palcem Američané. Poláci na oplátku získali žádané střely Patriot, které by měly chránit polský vzdušný prostor.

První negativní reakci už zaznamenalo Polsko ze strany Ruska, které dlouhodobě záměr Američanů postavit základnu v Evropě kritizovalo. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov podle neoficiálních zdrojů zrušil plánovanou návštěvu Varšavy, polské ministerstvo zahraničí s ní ale nadále počítá. Ruský vyslanec při NATO prohlásil, že je zjevné, že americké rakety v Polsku jsou namířeny proti Rusku. Ostře podpis dohody odsoudil i Dmitrij Medveděv. „Je to namířené proti Rusku a je to taky velice smutná zpráva pro celou Evropu,“ prohlásil ruský prezident.

Podpis je podle Ruska odplatou za ruský zásah v Gruzii, což Američané odmítají, stejně jako obavy Moskvy, že systém je zaměřený proti Rusku, a nikoliv proti Íránu.

Po téměř dvou letech je tedy zřejmé, že americký systém, který by měl USA a jejich spojence chránit před hrozbou z takových států, jako je například Írán, bude ve střední Evropě. V Polsku vznikne protiraketová základna a v Česku potom americký radar. Komentátoři se shodují, že jednání mezi USA a Polskem uspíšil konflikt v Gruzii. Podle Tuska totiž současná mezinárodní situace napovídá tomu, že by USA a Polsko měly těsněji spolupracovat.

Zatímco česká vláda uzavření polsko-americké dohody vítá, opozice k ní má výhrady. Česko s Američany stále jedná o doplňkové smlouvě SOFA, která má upravit pobyt amerických vojáků na českém území. Dokument by měl být hotový na podzim. Obě smlouvy pak ještě musí schválit český parlament.

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski dnes řekl, že jeho země je připravená povolit Rusku inspekce na budoucí americké protiraketové základně v Polsku. Chce ruským kontrolorům dát hmatatelný důkaz, že plánovaná americká základna není namířena proti Rusku.