Chodorkovskij se možná ani po 11 letech z vězení nedostane

Moskva - Michail Chodorkovskij by se ani po jedenácti letech nemusel dostat na svobodu. Bývalý ruský ropný magnát si už deset let odpykává trest za daňové úniky, praní peněz a krádeže ropy. Z vězení by měl vyjít v srpnu 2014. Nyní by ale mohl být obviněn z dalších trestných činů. Zástupce ruského generálního prokurátora Alexandr Zvjagincev uvedl v rozhovoru pro agenturu Interfax, že v současné době probíhá vyšetřování dalších případů, ve kterých Chodorkovskij figuruje, a je velká pravděpodobnost, že opět skončí před soudem.

Spekulace o tom, že se chystá v pořadí třetí proces s vězněným magnátem, se již nějakou dobu šíří. Chodorkovského právníci nedávno uvedli, že více než desítka vyšetřovatelů, která měla případ na starosti, nikdy nepřerušila svou činnost. Nová obvinění tak mohou přijít kdykoli, tvrdili advokáti. 

Podle nejmenovaného zdroje, na který se odvolává Interfax, jde v nových obviněních o praní špinavých peněz v hodnotě přes deset miliard dolarů (více než 200 miliard Kč). V jaké roli v tomto případu figuruje Chodorkovskij, se prý ale ještě snaží vyšetřovatelé zjistit.

Bývalý mocný šéf koncernu Jukos byl zatčen před deseti lety na letišti v Novosibirsku. Posléze byl odsouzen k osmi letům vězení za údajné daňové úniky a zpronevěry. V roce 2010 byl odsouzen znovu, tentokrát ke třinácti letům. Trest, do něhož byl předchozí osmiletý verdikt započten, mu loni v prosinci soud snížil o dva roky. Letos v létě pak došlo ještě k dalšímu snížení o dva měsíce.

Opozice a ochránci lidských práv ale vidí v někdejším oligarchovi politického vězně, který pyká za to, že si svými ambicemi rozhněval Kreml.

Vydáno pod