Počet obětí Xavera roste. Smršť se řítí na Balkán

Berlín - Řádění orkánu Xaver ochromilo dopravu v celé severní a severovýchodní Evropě. Jen v Polsku zůstalo bez proudu 400 000 domácností. Živel si napříč Evropou vyžádal několik obětí - Polsko hlásí pět mrtvých, Británie dva a jeden člověk zahynul v Dánsku a Rakousku. Jeden mrtvý je i ve Švédsku, kde se navíc pohřešují dva námořníci. Řada škol v Polsku, v Hamburku a Šlesvicku-Holštýnsku dnes zůstala zavřena. Pražské letiště dnes dopoledne kvůli špatnému počasí zrušilo několik spojů s Británií a Ruskem. O problémech, které způsobil Xaver v Česku, čtěte ZDE.

Podívejte se, co orkán dokáže

POLSKO: Statisíce lidí bez proudu

Nejhůře postiženo bylo zřejmě Polsko, kde se bez elektřiny ocitlo přes 400 000 domácností, neboť elektrické rozvody poničily padající stromy a větve. Hasiči po celé zemi vyjížděli kvůli vichřici k více než 1 800 zásahů. Polské aerolinky LOT zrušily kvůli nepříznivému počasí mimo jiné lety z Vratislavi do Mnichova a Frankfurtu.

Zřejmě nejtragičtější nehoda způsobená orkánem se stala u severopolského Gdaňsku, kde strom spadlý na auto zabil tři lidi. Nedaleko odtud sjel kvůli silnému větru ze silnice autobus, v němž zemřel člověk a 23 lidí se zranilo.

NĚMECKO: Moře se vylilo do Hamburku

V celém Německu dnes bylo zrušeno přes 500 letů. Pro starty i přistání bylo dopoledne zcela uzavřeno hamburské letiště. Společnost Lufthansa zrušila přes 70 letů. Postihlo to především vnitrostátní linky s výchozím bodem nebo s cílem v severním Německu, společnost ale odvolala i některé lety do Skandinávie nebo do Nizozemska, které orkán rovněž zasáhl. Spoje do Prahy ale Lufthansa nerušila.

V Hamburku zvedla bouře hladinu Labe o šest metrů nad běžnou úroveň a vlnobití vyvolané orkánem způsobilo záplavy. Pro město jde o druhé největší zaznamenané povodně v dějinách. Voda je dokonce o metr výš, než při katastrofě v roce 1962. Tehdy bouře protrhla hráze. Dnes jsou oblasti chráněné protipovodňovými zábranami, a zatím proto nehrozí, že by se voda přelila.

Ve Stralsundu strhl vítr střechu obchodního domu na několik zaparkovaných aut. Policie odhaduje škody na 200 000 až 400 000 eur (5,5 až 11 milionů korun). Ve spolkové zemi Braniborsko orkán podle policie způsobil přes 100 dopravních nehod, při nichž bylo zraněno na 30 lidí. Orkán se nevyhnul ani sídlu německého prezidenta Joachima Gaucka. Poryv větru vyvrátil vánoční strom před zámkem Bellevue v Berlíně, při jeho pádu ale nebyl nikdo zraněn.

Martin Jonáš o situaci v Německu:

„Vítr se uklidňuje jen velmi pomalu. Až do dnešního večera je třeba ve velké části země počítat s poryvy o rychlosti až 100 kilometrů za hodinu. Na některých místech se situace dál vyhrocuje kvůli masám vody, které vítr žene proti pobřeží. Na ostrově Sylt se protrhla jedna z hrází a záchranáři se stále snaží průlom zahradit. Hamburk už má za sebou dvě povodňové vlny, další se čeká dnes večer.“

Přerušené zůstává železniční spojení Německa s Dánskem, dálkové vlaky končí v Hamburku. Německé dráhy neočekávají obnovení provozu dřív než dnes odpoledne. Železniční doprava je ochromená i ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko, kde na mnoha místech leží na kolejích polámané stromy nebo větve, v některých oblastech je strženo elektrické vedení. Naopak na většině tratí v Severním Porýní-Vestfálsku se německým drahám podařilo provoz obnovit.

Orkán se postaral také o rekordní výrobu proudu v německých větrných elektrárnách. Ve čtvrtek mezi 17:00 a 18:00 dodaly větrníky do sítě 26,7 gigawatthodiny elektřiny, což odpovídá výrobě v pěti jaderných elektrárnách. V podvečer tak pocházelo z větrných elektráren zhruba 40 procent veškeré elektřiny vyrobené v Německu.

SKANDINÁVIE: Několik zraněných v souvislosti s řáděním živlu hlásí Norsko. Vítr zde smetl autobus ze silnice, nehoda si vyžádala tři zraněné. Na Jutském poloostrově v Dánsku zemřel 72letý muž, jehož auto se převrátilo v poryvech větru. Švédské úřady pátrají po dvou námořnících, které rozbouřené moře smetlo z paluby. Jednoho člověka zabil padající strom.

Ve Finsku, které si dnes připomíná vyhlášení samostatnosti na Rusku v roce 1917, se řidiči potýkají se špatnými dopravními podmínkami. Nejhorší situace je na západě země a ve středním Finsku. Problémy kvůli sněhovým bouřím by měly přetrvat po celý víkend.

RAKOUSKO: V rakouské spolkové zemi Salcbursko zahynul řidič, jehož nákladní vůz poryv větru natlačil do protisměru, kde se čelně srazil s jiným náklaďákem.

BENELUX: V Belgii a Nizozemsku dosáhla hladina rozbouřeného moře nejvyšší úrovně za poslední desetiletí. Velké škody ale voda nezpůsobila, neboť obce na pobřeží byly na přívaly připraveny. V belgickém přímořském letovisku Bredene úřady preventivně evakuovaly 2 100 lidí. V jihozápadní nizozemské provincii Zeeland překonalo moře hladinu z roku 1953, kdy se země potýkala s rozsáhlými záplavami. Asi stovka vodohospodářů v noci kontrolovala hráze. Voda se v malém rozsahu rozlila v Rotterdamu a Dordrechtu.

VELKÁ BRITÁNIE: Ve Velké Británii donutil Xaver tisíce lidí k evakuaci. Nejvíce byly zasaženy oblasti ve Skotsku a severní Anglii, kde musely být kompletně zrušeny lety a zastavena železniční doprava. Desítky tisíc domácností zůstaly bez elektřiny. Ve čtvrtek zemřeli kvůli orkánu dva lidé.

Británie očekává největší přívalové vlny za posledních 60 let. S montováním protipovodňových zábran musela pomáhat armáda. Ty se prolomily ve městě Hall. Jeden z místních novinářů popsal vlny jako minitsunami. Na pěti místech stále platí vážná varování před záplavami, lidé mají sledovat i sociální sítě, kde jsou nejnovější informace.

Orkán Xaver zasáhl sever Evropy ve čtvrtek. Řádění živlu postihlo několik milionů lidí. V Německu vítr v nárazech dosahoval rychlosti až 155 kilometrů v hodině a ve Skotsku přesáhl hranici 160 kilometrů v hodině.

Vydáno pod