Filipínci si hodně pomohou sami, potřebují hlavně obživu

Manila - Téměř měsíc po úderu tajfunu Haiyan zůstává na Filipínách 4 miliony lidí bez domova a v evakuačních střediscích je stále 125 000 Filipínců. Podle oficiální bilance si Haiyan vyžádal 5 680 mrtvých, osmnáct set lidí se dodnes pohřešuje. OSN připomíná, že země potřebuje humanitární pomoc - obnova zničených oblastí potrvá ještě měsíce nebo i roky. V pomoci Filipínců pokračují i české humanitární organizace. „V současnosti organizujeme hlavně veřejné práce, aby lidé měli možnost vydělat si nějaké drobné peníze,“ řekl Petr Štefan z organizace Člověk v tísni.

Filipínci si podle Štefana do značné míry pomohli sami, lidé si okamžitě z trosek začali stavět nová obydlí. „Oni nečekají na pomoc zvenčí, snaží se pomoci si sami. Vidíte před očima, jak se to tam mění den ode dne,“ uvedl Štefan. Filipínci navíc žijí ve velkých rodinách, které si navzájem pomáhají. Pomoc posílají i Filipínci bydlící a pracující v zahraničí.

  • „Měli jsme tam i moc pěkné zážitky. Narazili jsme třeba na skupinku kluků, kteří dostávali peníze od svého kamaráda ze zahraničí a za ty pak nakoupili a navařili deset kilo rýže, kterou rozdávali svým spoluobčanům,“ vypráví Štefan.

Během na dlouhou trať ale bude nalezení nových zdrojů obživy, tajfun silně poškodil také zemědělství. „V současnosti organizujeme hlavně veřejné práce, aby lidé měli možnost vydělat si nějaké drobné peníze,“ popsal Štefan. Lidé během nich odklízejí například nepořádek v ulicích, za což dostanou peníze, za které si potom mohou koupit jídlo a další nezbytné věci. V budoucnu se Člověk v tísni plánuje zapojit i do obnovy škol na Filipínách.

Rozhovor s Petrem Štefanem (zdroj: ČT24)

Haiyan, který byl podle některých zdrojů nejsilnějším světovým tajfunem, jaký kdy zasáhl pevninu, zdevastoval rozsáhlé území centrálních Filipín. „Projížděli jsme opravdu hodně poničené oblasti, vesnice, které zmizely z mapy úplně celé,“ uvedl Štefan. Ničivá síla tajfunu podle něj byla dána také tím, že před sebou tlačil velkou přívalovou vlnu.

Úřady nejprve mluvily o přibližně 4 000 obětech a dalších 1 600 nezvěstných, později filipínská vláda zvýšila bilanci obětí tajfunu na víc než 5 000. Až čtyři miliony lidí byly nuceny opustit své domovy a zhruba 2,5 milionu lidí podle OSN potřebuje naléhavou potravinovou pomoc.

Do humanitární operace se zapojily týmy z celého světa, v oblasti zůstávají i české humanitární organizace. Lidé také dále mohou přispívat do veřejných sbírek.

Humanitární pomoc

Vydáno pod