V Nepálu zatkli tisícovku protestujících Tibeťanů

Káthmándú - Exiloví Tibeťané dnes protestovali proti olympiádě v Pekingu a proti čínské vládě v Tibetu před čínskou ambasádou v Káthmándú. Policie ale demonstraci rozehnala a zatkla přes 1000 jejích účastníků. Dnešní demonstrace byla největší protičínskou akcí od zahájení olympiády.

Demonstranti se shromáždili před budovou čínského velvyslanectví, aby vyjádřili svůj nesouhlas s olympijskými hrami v Pekingu a také s čínskou nadvládou v Tibetu. Vykřikovali hesla jako „Zastavte genocidu v Tibetu“, „Čína lže a Tibet umírá“ nebo „Hanba Mezinárodnímu olympijskému výboru“. Protestanti mávali transparentem s nápisem „Peking 2008“, na kterém byli vyobrazeni čínští vojáci, kteří střílejí na Tibeťany.

Policisté ale akci s bambusovými obušky v ruce rozehnali. „Bylo zadrženo 1068 tibetských demonstrantů. Všichni budou večer propuštěni,“ prohlásil policejní velitel nepálské metropole.   

Dnešní demonstrace byla největší od zahájení olympiády 8. srpna, kdy do ulic vyšly tisíce lidí a přes 1100 z nich bylo zadrženo. Peking vyvíjí tlak na Káthmándú, aby podobným akcím zabránilo. Nepál nepovoluje demonstrace proti „přátelským národům“, mezi něž počítá i Čínu, a výslovně zakázal jakékoli protesty v okolí čínské ambasády.