Soud v JAR odložil rozhodnutí o možném propuštění Krejčíře

Johannesburg - Soud v JAR odložil podle televize SABC rozhodnutí o možném propuštění Radovana Krejčíře z vazby na pátek. Soud oznámil, že by chtěl před svým rozhodnutím o propuštění všech obviněných na kauci ještě vyslechnout svědectví policejního důstojníka, který celý případ vyšetřuje. Krejčíř čelí spolu se třemi muži obvinění z únosu a z pokusu o vraždu. Krejčíř obvinění odmítá, stejně jako tvrzení, že obchoduje s drogami. Jeho právníci za něj nabídli kauci v přepočtu 100 tisíc korun, prokuratura ale peněžní záruku odmítá. Podle ní hrozí, že Krejčíř ze země uteče nebo bude zastrašovat svědky. Někteří z nich údajně už dostali výhrůžky smrtí.

Před soudem dnes dlouze hovořil zejména prokurátor Louis Mashiane, který žádá, aby k propuštění Krejčíře na kauci nedošlo. „Je již na útěku před spravedlností a mohl by znovu utéct, jestliže bude propuštěn na kauci,“ uvedl Mashiane. Podle něj hrozí velké riziko, že Čech uprchne na Seychely, odkud v roce 2007 do JAR přicestoval a kde to zná. Mohl by prý rovněž utéct do Česka, kde má matku a babičku.

Krejčířova žena a syn odletěli na Seychely již 21. listopadu, ale vrátili se zpět do Jihoafrické republiky, prý na žádost českého podnikatele, aby mohl lépe bojovat o své propuštění na kauci, popsal prokurátor. Krejčířovu ujišťování, že neuteče, nevěří. „Tento muž je velmi dobře vybavený na to, aby mohl kdykoli utéct. Jeho rodina má několik pasů, některé na falešná jména,“ dodal prokurátor.

Za dostatečnou záruku nepovažuje Mashiane ani údajných 40 milionů randů (80 milionů korun), které Krejčířovi údajně do JAR poslala jeho matka. „Krejčíř usiloval o to, aby zůstal v Jižní Africe, ale situace se změnila. Jeho manévrovací prostor se zmenšuje,“ uvedl prokurátor.

Doklady Radovana Krejčíře
Zdroj: ČT24

Podle prokuratury Krejčířovi údajní komplicové unesli bratra podnikatelova drogového kurýra, který měl do Austrálie dopravit pervitin za 24 milionů randů (48 milionů korun), ale zmizel. Spolu s Krejčířem prý uneseného muže nejprve bili, aby jim řekl, kde se bratr nachází. Sám Krejčíř na něj údajně lil horkou vodu. Prokuratura také tvrdí, že podnikatel navrhl muže zabít, aby vylákali nezvěstného kurýra na bratrův pohřeb, kde by se ho pak mohli zmocnit. Z vraždy ale nakonec sešlo a zbitého muže vyhodili z vozu za Johannesburgem. Pro svá tvrzení má prý prokuratura očité svědky.

Obchodník s drogami? Ani náhodou, řekl Krejčíř u soudu

Krejčíř ale dnes označil obvinění vůči své osobě za pouhou spekulaci. Místopřísežné prohlášení přečetl před soudem jeho obhájce. Uprchlý podnikatel v něm popřel, že by se podílel na pašování. „Nejsem žádný obchodník s drogami,“ konstatoval Krejčíř.

Soud probíhá za mírnějších bezpečnostních opatření

Policie obehnala magistrátní soud ve čtvrti Palm Ridge zátarasy, dovnitř ale pouštěla všechny zájemce o účast na soudním jednání. Neplatila už žádná omezení pro práci novinářů, kterým při předchozích stáních soud bránil v budově natáčet a fotografovat. Během jednoho z jednacích dnů novináři dokonce nemohli používat ani mobilních telefonů a počítačů. Všichni účastníci dnešního stání ale museli projít důkladnými osobními prohlídkami.

Společně s Krejčířem jsou před soudem Jihoafričan Desai Luphondo a dva příslušníci speciální policejní jednotky Hawks (Jestřábi) Samuel Maropeng a Jeff Nthoroane. Podle obžaloby všichni tři pracovali pro Krejčíře. Policisté údajně byli jeho informátory a sloužili také jako vymahači a nájemní zabijáci (více o zatčení policistů zde).

Radovan Krejčíř u soudu v Johannesburgu
Zdroj: Themba Hadebe/ČTK/AP

Soud vynesení verdiktu o kauci odložil z pondělí na dnešek z toho důvodu, že se do skončení jednacího dne nedostali ke slovu všichni zúčastnění. Promluvili sice všichni čtyři obžalovaní, prokuratura a Krejčířova obhajoba, na obhájce dalších tří mužů ale nedošlo (více o pondělním slyšení čtěte zde).

Krejčíř během pondělního slyšení zopakoval, že ho jihoafrická policie po zatčení mučila, aby si od něj vynutila přiznání. Policisté ho prý šest hodin drželi na neznámém místě, dávali mu elektrošoky a dusili ho igelitovým pytlem na hlavě, přičemž měl celou dobu spoutané ruce.

Mashiane to ale odmítl. „Jeho obvinění z útoku nejsou ničím novým. Obviněný má ve zvyku vždy po zatčení u soudu tvrdit, že byl napaden,“ dodal prokurátor s tím, že k tomu došlo již v minulosti, například v roce 2007, kdy byl zadržen, když do Jihoafrické republiky přijel.

Nyní je ale podnikatel připraven s policií spolupracovat a žádný útěk do zahraničí prý neplánuje. Rád by zůstal v JAR - údajně ani nemá pas.

Zpravodaj ČT Jiří Hynek k obrazu ČR v JAR

„Krejčířovo jméno je tu synonymem pro Českou republiku, řada Jihoafričanů vůbec neví, kde Česko leží. Ale když někdo řekne jeho jméno, každý ví, že je to Česko. Když jsme se v hotelu bavili s číšníkem a řekli jsme, že jsme z Čech, tak vykřikl: 'Radovan. Ano, toho všichni známe.' Běžně je Krejčíř na titulních stranách předních listů. Je tam považován za velkého bosse podsvětí.“

Podnikatel už byl v JAR zadržen v minulosti víckrát

Uprchlého podnikatele jihoafrická policie v minulosti zadržela už nejméně čtyřikrát. Poprvé v dubnu roku 2007, podruhé pak o pár týdnů později. Třetí zkušenost s jihoafrickou vazbou učinil Krejčíř před dvěma lety, když byl podezřelý z pojišťovacího podvodu. Počtvrté ho vyšetřovatelé zatkli loni v únoru v souvislosti s jeho možným podílem na ozbrojené loupeži v pretorijském obchodu s elektronikou v říjnu 2011. Vždy strávil nějakou dobu ve vazbě, ale následně ho propustili.

V České republice byl Krejčíř nedávno Vrchním soudem v Praze pravomocně odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik. Soud nyní chystá další řízení o jeho vydání do Česka.

Rozhodnutí o Krejčířovi znovu odloženo (zdroj: ČT24)
Vydáno pod