Otráven i neotráven: Experti se na příčině Arafatovy smrti neshodnou

Paříž – Záhada smrti palestinského vůdce Jásira Arafata zřejmě hned tak rozluštěna nebude. Výsledky analýzy ostatků se totiž značně rozcházejí. Švýcarští experti naznačili, že byl Arafat otráven radioaktivním poloniem 210, Rusové ale zvýšené stopy polonia v ostatcích neobjevili. Do případu měli vnést jasno Francouzi, kteří ale možnost otravy zcela vyloučili. „Je třeba zdůraznit, že francouzská zpráva ještě nebyla zveřejněna, jde pouze o únik informací,“ podotkl zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Řada Palestinců se domnívá, že byl bývalý palestinský předák a nositel Nobelovy ceny za mír zavražděn. Spekuluje se, že za jeho skon může Izrael, který ale vinu odmítá. Kvůli podezření z vraždy byly před rokem rozeslány vzorky Arafatových tělesných tkání do evropských laboratoří.

Jako první se začátkem listopadu vyjádřili vědci ze Švýcarska. Podle jejich expertní zprávy je na 83 procent jisté, že byl Arafat otráven radioaktivní látkou. Ve zprávě, která má 108 stránek, stojí, že v Arafatových žebrech a pánevních kostech bylo nepřiměřené množství polonia – osmnáctkrát větší, než je běžné (více o švýcarské zprávě čtěte zde).

Ruská laboratoř ale o něco později oznámila, že pro obvinění, že Arafat zemřel na otravu poloniem, neexistuje dostatek důkazů. „Závěr zprávy o množství polonia a vývoj jeho (Arafatovy) nemoci neposkytuje dostatečný důkaz pro to, že polonium 210 způsobilo akutní syndrom z ozáření a bylo příčinou úmrtí,“ napsali ruští experti ve své zprávě (více zde).

Ilustrační foto
Zdroj: Lidové noviny/JAN ZATORSKY/ISIFA

Odborníci pověření francouzskou justicí vyšetřit Arafatovu smrt hypotézu o otravě vyloučili, napsala nyní agentura AFP. „Jejich zpráva vylučuje teorii o otravě a přiklání se k přirozené příčině smrti,“ sdělil zdroj AFP.

Případ řeší i Palestinci

Palestinští představitelé čekali na laboratorní výsledky ze všech tří zemí, aby mohli Arafatovu smrt vyšetřit. Jeden z vyšetřovatelů prohlásil, že bude schopen brzy zveřejnit jména osob, které jsou zřejmě za Arafatovo úmrtí odpovědné. „Slibuji, že příští tisková konference bude poslední a vynese na světlo světa všechny, kdo nesou na Arafatově úmrtí vinu nebo se na spiknutí proti němu podíleli,“ uvedl Taufík Tiráví, který vyšetřovatele vede.

Jásir Arafat
Zdroj: ČTK/imago stock&people//imago stock&people

Podivná Arafatova smrt: Jeho manželka žádá sjednocený závěr

Arafat byl hospitalizován v říjnu 2004 v Percy u Paříže kvůli bolestem břicha. Zemřel 11. listopadu ve věku 75 let. Podle oficiální lékařské zprávy byl příčinou jeho smrti rozpad červených krvinek. Příčina tohoto rozpadu ale udána nebyla.

Vdova Suha tehdy nežádala o provedení pitvy, loni ale vznesla ve Francii obvinění z vraždy proti neznámému pachateli a vyžádala si také prozkoumání ostatků. „Odhalujeme zde skutečný zločin, politickou vraždu,“ řekla Suha Arafatová po zveřejnění závěrů švýcarských expertů. Sama se kloní k názoru, že jejího muže měli zájem zabít političtí soupeři mezi Palestinci, nikoli Izrael.

Na francouzskou zprávu reagovala vdova prohlášením, že ji pobuřuje, jak si experti protiřečí. „Co si o tom myslet? Nikoho neobviňuji,“ řekla. Jak Francouzi, tak Švýcaři prý konstatovali nadprůměrnou dávku polonia v Arafatově těle. Francouzi to prý ale vysvětlili přítomností radonu v Arafatově okolí, zatímco Švýcaři vliv radonu vyloučili, uvedla Suha. Její advokát Pierre-Olivier Sur oznámil, že prokuratura si vyžádá švýcarskou expertizu. „Odborníci nám musejí dát sjednocený závěr,“ řekl.

Alexandr Litviněnko
Zdroj: ČT24

Polonium se zřejmě stalo osudným i Litviněnkovi

Polonium 210 mělo být vražedným nástrojem také pro Sergeje Litviněnka. Bývalého ruského špiona přeběhlého k britským tajným službám měli podle vyšetřovatelů nechat sprovodit ze světa jeho bývalí šéfové. Tři týdny před smrtí v roce 2006 se měl sejít s ruskými agenty a vypít s nimi šálek čaje (více o Litviněnkovi čtěte zde).

Jakub Szántó o Arafatovi (zdroj: ČT24)