Egypt v novém kabátě: Bez náboženských stran i horní komory

Káhira - Egyptská rada padesáti odsouhlasila návrh nové ústavy. Jestli začne platit, rozhodne referendum, které by se mělo uskutečnit do konce měsíce. Dokument zakazuje náboženské strany a ruší horní komoru parlamentu. Volby do dolní sněmovny pak musí být do půl roku od schválení návrhu. V Káhiře včera pokračovaly protesty proti vládě podporované armádou. Policie demonstranty rozháněla slzným plynem.

Změny v ústavě odrážejí změnu mocenské rovnováhy poté, co generálové islamistu Muhammada Mursího v červenci odstavili od moci. Parlament ani vláda by podle návrhu neměly mít možnost kontrolovat rozpočet ozbrojených sil, jak je tomu už 40 let. Vojenské soudy by také mohly soudit civilisty, kteří budou na tuto instituci útočit, zatímco jmenování ministrů obrany by se po dobu osmi let mělo konat se souhlasem Nejvyšší rady ozbrojených sil.

Návrhy také otevírají cestu k tomu, aby se prezidentské volby konaly před parlamentními. „Volební procedury“ podle návrhu ústavy musí začít do šesti měsíců od ratifikace ústavy. O návrhu budou rozhodovat Egypťané v referendu, které má vypsat prozatímní prezident Adlí Mansúr.

Bratrstvu se nový návrh ani trochu nezamlouvá

Muslimské bratrstvo vzápětí nový návrh egyptské ústavy odmítlo. Islamisté prohlásili, že „pučisté“ zneužívají své moci a snaží se překroutit jedinou pravou ústavu – tedy tu, která byla přijata v loňském roce za vlády svrženého prezidenta Muhammada Mursího.

Demonstrace před soudem s Mursím
Zdroj: ČTK/AP Photo/Amr Nabil

V Káhiře demonstrovali islamisté. „Pryč s vojenskou vládou,“ křičeli

Islamisté včera opět vyrazili do ulic Káhiry demonstrovat. Podle agentury AP to bylo poprvé za více než rok, kdy se na ústřední náměstí Tahrír dostavili v hojnějším počtu. „Pryč s vojenskou vládou“, skandovalo několik set lidí. Jeden demonstrant zavěsil obrázek svrženého islamistického prezidenta Mursího na sloup pouličního osvětlení, než bezpečnostní síly zakročily slzným plynem.

Právě Tahrír byl v roce 2011 kolébkou povstání, které pomohlo sesadit tehdejšího prezidenta Husního Mubaraka. Účastníci nejnovější demonstrace byli většinou studenti Káhirské univerzity, kde se rozhořely protestní akce kvůli smrti jednoho ze studentů v rukách policie.

Mursí byl sesazen před 5 měsíci

V Egyptě skončil teprve před pár týdny výjimečný stav i zákaz nočního vycházení. Opatření v zemi platila od 14. srpna, kdy bezpečnostní síly násilně ukončily demonstrace na podporu svrženého islamistického prezidenta Muhammada Mursího.

Armáda Mursího přinutila odstoupit 3. července, dosadila přechodnou vládu a spustila tvrdou kampaň proti Muslimskému bratrstvu, z jehož řad exprezident vzešel. Činnost bratrstva byla posléze zakázána a jeho majetek zkonfiskován. Zatčeno bylo téměř celé vedení tohoto hnutí a sám Mursí je souzen za podněcování k násilí při jedné z prosincových demonstrací.

Vydáno pod