V New Yorku vykolejil vlak, na místě nejméně čtyři mrtví

New York – Osobní vlak dnes vykolejil v newyorské čtvrti Bronx. Podle aktuálních informací zemřeli nejméně čtyři lidé a na místě je řada zraněných. Příměstský vlak sjel z trati po 7:00 místního času (po 13:00 SEČ). Převrátilo se asi pět vagonů. Jeden z nich se mimo trať dostal dokonce do bezprostřední blízkosti koryta řeky Hudson. Vlak jel v úseku zřejmě rychleji, než byla povolená rychlost. Na místě zasahovala stovka hasičů a záchranářů.

Vlak příměstské železnice Metro-North havaroval poblíž stanice Spuyten Duyvil v Bronxu v táhlé zatáčce, kde je podle úřadů omezení rychlosti. Vlak mířil z města Poughkeepsie na newyorské hlavní nádraží Grand Central Station, kam měl podle jízdního řádu dorazit v 7:43 (13:43 SEČ).  

Podle některých cestujících vlak vjížděl do zatáčky před stanicí rychleji než obvykle. Informace o rychlosti by vyšetřovatelé mohli získat z černé skříňky. Šéf Metropolitního dopravního podniku (MTA) Tom Prendergast řekl, že rychlost může být jedním z faktorů, na které se vyšetřování zaměří. Nehoda se stala nedaleko místa, kde v červenci vykolejil jiný vlak, zřejmě ale na jiné koleji.

Dopravce po havárii zastavil na trati veškerý provoz. Ve všední dny touto linkou cestují tisíce lidí do práce, v neděli však bývají spoje méně obsazené. Právě dnes se ale řada lidí vrací domů po prodlouženém víkendu díky svátku Dne díkůvzdání. Vykolejená souprava ale byla poloprázdná - cestovalo v ní zhruba 150 lidí.

Vykolejený vlak poblíž Bronxu
Zdroj: ČTK/AP/Mark Lennihan

Tři těla se podle úřadů našla mimo soupravu a jedno tělo se nacházelo uvnitř. Jedenáct zraněných je podle všeho v kritickém stavu, ve vážném stavu je dalších šest a 46 lidí utrpělo drobná poranění. Mezi desítkami zraněných je i strojvůdce vlaku, sdělil guvernér státu New York Andrew Cuomo. Nikdo se však podle něho zřejmě nepohřešuje.

Nehoda vlaků téže společnosti Metro-North Railroad se poblíž New Yorku stala rovněž letos v květnu. Tehdy se srazily dva vlaky u Fairfieldu ve státě Connecticut, zranilo se na 70 lidí. Metro-North Railroad je jedním ze dvou největších provozovatelů osobní železniční přepravy v USA. Její linky spojují New York s jeho severními předměstími ve státech New York a Connecticut.