Thajská policie zasáhla slzným plynem. Opozice hrozí celostátní stávkou

Bangkok - Síla tisíců protivládních demonstrantů dnes donutila thajské bezpečnostní síly poprvé použít v Bangkoku slzný plyn a vodní děla. Na 30 tisíc lidí se shromáždilo v centru metropole s cílem obsadit několik státních úřadů a svrhnout vládu. To se jim kvůli mimořádným zákrokům policie i nasazení armády nepodařilo. Protestující viní vládu v čele s premiérkou Jinglak Šinavatrovou z korupce a snahy přivést k moci zpět bývalého premiéra - bratra Šinavatrové, který je momentálně v exilu. Lídr demonstrantů po schůzce s představiteli vlády prohlásil, že v pondělí může opozice zatlačit na vládu i celostátní stávkou. Premiérce pak dal dvoudenní ultimátum, aby se podřídila „vůli lidu“.

Na 30 tisíc demonstrantů se dnes navzdory početným policejním a vojenským silám znovu vydalo obklíčit státní instituce. Odpůrci vlády považovali dnešek za rozhodující okamžik jejich úsilí. Opozice vnikla přes zátarasy do areálu policejního sportovního klubu, kde se ráno zdržovala šéfka vlády, ale té se zřejmě podařilo přesunout na utajené místo. Protestující rovněž obsadili budovu veřejnoprávní televize PBS.

Demonstranti přicházeli ke svým vytipovaným objektům plni nadšení, házeli na bezpečnostní síly plechovky a další předměty, ale nebyli podle BBC s to projít oblaky slzného plynu a policejními zátarasy. „Předák protestujících Suthep Thaugsuban sliboval, že lidová vzpoura svrhne celý politický systém, ale na konci dne slevil ze svých ambic na jednodenní generální stávku svolanou na pondělí,“ citovala BBC své zdroje v Bangkoku.

Thaugsuban se dnes s premiérkou sešel. Setkání, které se podle něj uskutečnilo pod záštitou armády, ale kompromisní řešení nepřineslo. Premiérce podle BBC sdělil, že dokud nebude moc „předána lidu“, je to naposledy, co se s ní vidí. „Jinglak nic neodpověděla… Držíme se našich plánů. Za dva dny bude konec,“ prohlásil Thaugsuban, který je navzdory rozkazu k zatčení stále na svobodě. Nesdělil ale, co nastane, když ultimátum nebude splněno.

Vládní sympatizanti se kvůli situaci stáhli z města

V Bangkoku se už týden konají manifestace s cílem svrhnout vládu Jinglak Šinavatrové. Teprve v sobotu však došlo i na střety mezi jejími stoupenci a odpůrci. Policie až dnes začala proti demonstrantům rázně zasahovat. Jedná se o nejhorší politickou krizi v Thajsku od jara roku 2010, kdy nepokoje potlačila až armáda. Celkově tehdy přišlo o život 91 lidí. Premiérka obviňovaná z korupce ale nadále odmítá přistoupit na předčasné volby.

 I přes mimořádně tvrdé střety dnes nebyly hlášeny žádné oběti, nejméně 47 lidí ale utrpělo zranění. Včera ale při násilnostech mezi příznivci a odpůrci vlády čtyři lidé zemřeli a nejméně 54 dalších se zranilo. (Sobotní události podrobněji zde.)

Sobotní potyčky provázela střelba neznámých osob, která byla v Bangkoku podle agentur krátce slyšet i dnes ráno. Střety propukly hlavně před sportovním stadionem, kde se na mítinku sešlo zhruba 7 tisíc stoupenců premiérky a jejího bratra, svrženého premiéra Tchaksina Šinavatry. Desítky tisíc provládních demonstrantů se pak dnes ráno rozešly v obavě před dalšími násilnostmi a začaly opouštět Bangkok. „Abychom dále nekomplikovali práci vlády, rozhodli jsme se nechat lidi odejít domů,“ prohlásil vůdce provládních demonstrantů Tchida Tchavónsetch.

Protesty v Bangkoku
Zdroj: ČTK/AP/Wason Wanichakorn

Reuters označuje demonstranty za příslušníky městské střední třídy a roajalistické elity, zatímco stoupence vlády za převážně chudé venkovany. Podle AFP tvoří demonstranty různorodá aliance konzervativní buržoazie a politické skupinky extremistických roajalistů, kteří nenávidí premiérčina bratra.

Premiérka možnost předčasných voleb vyloučila

Demonstranti tvrdí, že Šinavatrová je ve skutečnosti jen prodlouženou rukou svého sourozence - expremiéra Tchaksina Šinavatry. Ten po svržení žije od roku 2008 v zahraničí, aby unikl stíhání pro zneužití moci. Premiérka obvinění odmítá. Protivládní demonstrace, které začaly v menší míře minulý měsíc, vyvolal návrh zákona o politické amnestii, jenž by mohl dovolit beztrestný návrat Šinavatry do vlasti.

Šinavatrová je první premiérka v dějinách Thajska. V červenci 2011 získala podporu více než poloviny zákonodárců. Už tehdy se spekulovalo, že díky vítězství rodinného příslušníka by se mohl do země z exilu vrátit expremiér Šinavatra. V roce 2006 ho svrhl puč, v nepřítomnosti pak dostal dva roky vězení za zneužití pravomocí a soud mu navíc vystavil zákaz činnosti v politice. Jeho příznivci pak dlouho sváděli v ulicích Bangkoku boj se zastánci nové vlády Apchisita Vedžadžívy. Loni demonstrace ochromily město na 4 měsíce a zemřelo 91 lidí. 

Bývalý telekomunikační magnát Šinavatra vyhrál volby v letech 2001 a 2005 především sliby chudým obyvatelům od levných úvěrů až po všeobecnou zdravotní péči. Volby byly považovány rovněž za zásadní krok k tomu, aby v monarchii skončilo politické násilí a zmenšila se propast mezi elitou a ostatními skupinami obyvatelstva. Především chudí Thajci zůstali vůči němu loajální.