Protesty v Kyjevě nekončí, opozice svolává své příznivce z celé země

Kyjev - V ulicích ukrajinské metropole i dnes pokračovaly masivní protesty, sešlo se přes 100 tisíc příznivců opozice a podle agentury Reuters jde o největší opoziční akci od dob „oranžové revoluce“ před devíti lety. „Odhadnout celkový počet demonstrantů v ulicích není možné, ale podle různých odhadů je jich mnohem více než 100 tisíc lidí,“ napsala ruská agentura Interfax. Organizátoři dokonce hovořili o půl milionu demonstrantů. Protesty navíc nekončí, opozice svolává do hlavního města své příznivce z regionů - v Kyjevě se prý teď rozhoduje o osudu země.

Podle agentury Interfax režim zatím váhá, zda s protestujícími vyjednávat, anebo použít sílu. Panují však obavy z násilných střetů, úřady totiž masové akce v centru města zakázaly a vláda pohrozila dalšími policejními zákroky. Opozice se obává vyhlášení výjimečného stavu. Podle zpravodaje ČT v Kyjevě Josefa Pazderky se městem šíří zvěsti, že policie využije zákaz shromažďování, aby v noci protesty rozehnala.

Situace se vyhrotila poté, co se skupina zamaskovaných mladíků pokusila prorazit zátarasy na ulici, kde se nachází prezidentská kancelář. Policie podle agentur Interfax a Reuters použila k rozehnání davu slzný plyn i ohlušující granáty, z druhé strany létaly Molotovovy koktejly. Na obou stranách zůstaly desítky raněných.

Násilnosti prý mají na svědomí provokatéři

Předáci ukrajinské opozice se však podle Reuters distancovali od násilností před prezidentskou kanceláří, které podle nich mají posloužit Janukovyčovi jako záminka k vyhlášení výjimečného stavu. Při střetech „utrpělo různá zranění okolo stovky policistů“, řekla mluvčí kyjevské policie agentuře AFP. Potyčky prý mají podle serveru newsru.ua na svědomí provokatéři, „vykřikující hesla ukrajinsky, ale mezi sebou hovořící rusky“.

Opoziční demonstranti během dne obsadili kyjevskou radnici, kde vyvěsili nápis „Sídlo revoluce“, a i sídlo odborů, kde mimo jiné zřídili stanici první pomoci pro zraněné. Naopak policejní těžkooděnci odrazili pokusy skupiny radikálů proniknout k sídlu prezidentské kanceláře.

Masové protesty v Kyjevě
Zdroj: ČT24/AP Photo

Opozice svolává své příznivce do Kyjeva

Opoziční předáci vyzvali všechny Ukrajince, aby přijeli do Kyjeva, kde se rozhoduje o osudu země. „Obracíme se dnes k celé Ukrajině. Přijeďte, prosím, do Kyjeva na náměstí Nezávislosti. Tady se odehrává hlavní boj o Ukrajinu,“ prohlásil předseda poslaneckého klubu strany Vlast Arsenij Jaceňuk, blízký spolupracovník vězněné expremiérky Julije Tymošenkové. Ujistil současně, že o všechny příchozí bude v metropoli postaráno. 

Režim prý váhá, zda s protestujícími vyjednávat, anebo použít sílu. Uvedla to agentura Interfax s odvoláním na výroky opozičních politiků na večerní tiskové konferenci. Oleh Ťahnybok z nacionalistické strany Svoboda tvrdil, že režim prý zvažuje dva možné scénáře: „První je ohlásit rozpuštění vlády a přistoupit na vyjednávání s protestujícími,“ řekl a dodal, že druhá varianta „emisarů Kremlu“ počítá s násilným zásahem proti demonstracím. „My ale vytrváme, budeme se bránit a trvat na našich požadavcích,“ zdůraznil.

Soud protesty zakázal

Kyjevský soud v noci na dnešek na návrh městských úřadů ukrajinské metropole zakázal od 1. prosince do 7. ledna veškerá velká shromáždění na symbolických místech centra Kyjeva. Ukrajinské ministerstvo vnitra dnes pohrozilo protestujícím dalšími zásahy. Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč se dopoledne snažil uklidnit demonstranty slibem, že udělá vše, co bude v jeho silách, k urychlení procesu sbližování Ukrajiny s Evropskou unií.

„Ukrajina učinila sama svou geopolitickou volbu. Jsme Evropané a naše cesta je historicky určená. Jsem ale současně hluboce přesvědčen, že naše vláda má zajistit takovou integraci do svazku evropských států, při které budeme jejich rovnocenným partnerem,“ řekl prezident.  Předseda parlamentu Volodymyr Rybak podle Interfaxu navrhl v pondělí uspořádat „kulatý stůl“ mezi znesvářenými stranami.

Dnes umírá Sovětský svaz, hřímá opozice

Opoziční vůdce Vitalij Kličko, pravděpodobný kandidát na prezidenta v příštích volbách, opět vyzval šéfa státu Viktora Janukovyče a jeho vládu k odstoupení. „Kradou náš sen. Jestli vláda nechce plnit vůli lidu, tak taková vláda, takový prezident nebudou. Bude tu nová vláda a nový prezident,“ řekl podle Reuters před tisícovkami demonstrantů.   

Masové protesty v Kyjevě
Zdroj: ČT24/AP Photo

Podle Interfaxu předák opoziční nacionalistické strany Svoboda Oleh Ťahnybok vyhlásil začátek „celostátní stávky“ s tím, že „od této minuty zůstáváme na Náměstí nezávislosti“. „To už není demonstrace, to je revoluce,“ prohlásil další řečník, Jurij Lucenko. „Dnes tu umírá Sovětský svaz, to je jeho pohřeb,“ dodal podle stanice BBC.

Ukrajinská opozice má jasné požadavky, chce rezignaci prezidenta a předčasné volby. Odpůrci režimu vytvořili taky ústředí národního odporu a připravují celostátní stávku. „Na jeho rukách (prezidenta) je krev našich dětí, krev studentů, krev mladých a za to musí nést odpovědnost! Byly to jejich příkazy, nesou za to vinu a teď musí odstoupit,“ tvrdí opoziční lídr Arseniy Yatsenyuk.

Policie je připravena proti demonstrantům tvrdě zakročit

„Hromadné nepokoje? Policie na podobné věci musí reagovat. Chceme snad jít cestou Libye, Tuniska? Pokud se bude volat (ze strany opozice) po masových nepokojích, tak zasáhneme,“ řekl dnes podle Reuters ukrajinský ministr vnitra Vitalij Zacharčenko.

„Není jasné, jakou strategii si vláda vybrala. Dochází k rozkolu elit. Odstoupil například šéf prezidentské kanceláře i několik poslanců z vládní strany na protest proti sobotnímu zásahu policie. Dnes není jasné, jestli policie dostala příkazy rozehnat shromáždění,“ říká komentátor Hospodářských novin Ondřej Soukup.

Protesty rozdmýchalo rozhodnutí prezidenta Janukovyče nepodepsat dohodu o přidružení k Evropské unii. Někteří Ukrajinci, hlavně z metropole a ze západu země, dávají jasně najevo, že k ní patřit chtějí, zatímco prorusky naladěný východ zůstává pasivní. Na Náměstí nezávislosti se včera v noci poklidně sešlo asi 10 000 Ukrajinců. Nad ránem je však policie násilím rozehnala. Po incidentu zůstaly desítky zraněných a nejméně 35 zadržených.

„Co dalšího můžeme dělat? Nemáme jinou možnost než přijít sem a sami vyjádřit, co chceme, protože politici z jedné nebo druhé strany nás vždy manipulují. Jediné, co nám zbývá, je dát najevo, co chceme - chránit naše děti a jejich budoucnost,“ tvrdí jeden z demonstrujících.

Zásah odsoudili představitelé Evropské unie a Spojených států a na Kyjev apelovali, aby respektoval občanské svobody. Janukovič by měl navštívit v nejbližší době Čínu a Rusko - prezident v Moskvě podepíše dohodu o plánu rozvoje vzájemné spolupráce.

Vydáno pod