Amerika si podle Ruska hraje v Gruzii s ohněm, Riceová hrozí izolací Moskvy

Moskva - Spojené státy hrají v Gruzii nebezpečnou hru. Budou si muset vybrat mezi partnerstvím s Moskvou anebo s gruzínským vedením. Prohlásil to dnes ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na ostrý projev amerického prezidenta George Bushe k situaci v Gruzii adresovaný Rusku. Lavrov zároveň zdůraznil, že Moskva Washington před spojenectvím s gruzínským prezidentem Michailem Saakašvilim včas varovala. Konflikt na Kavkaze tak přerůstá v diplomatickou bitvu mezi Moskvou a Washingtonem.

Partnerství s Gruzií označil Lavrov za „virtuální projekt“. „Chápeme, že nynější gruzínské vedení je zvláštním projektem Spojených států, ale jednoho krásného dne si USA budou muset vybrat mezi hájením své prestiže ve virtuálním projektu a skutečným partnerstvím, vyžadujícím společný postup,“ řekl Lavrov novinářům.

„Bush ve svém projevu neřekl ani slovo o tom, jak celé ty roky byla Gruzie vyzbrojována - i ze strany USA. Několikrát jsme naše partnery varovali, že je to nebezpečná hra. V Bushově projevu není ani slovo o tom, co se stalo 8. srpna, kdy Západ mlčel, když bylo Cchinvali terčem mohutného bombardování. Západní politická elita se rozčílila až ve chvíli, kdy se ruské vedení rozhodlo, že neponechá své mírové jednotky svému osudu, že nedovolí etnické čistky, jaké se odehrály ve Srebrenici,“ zdůraznil Lavrov. Odmítl také americkou výtku, že Moskva nedělá dost, aby zabránila drancování.

Lavrov reagoval na Bushův projev k situaci v Gruzii. Americký prezident v něm vyjádřil znepokojení nad možným porušováním příměří ruskou stranou, vyzval Moskvu k neprodlenému splnění přijatých závazků a varoval Rusko před případnými důsledky její vojenské akce proti Gruzii. Neoznámil žádné konkrétní sankce proti Moskvě, naznačil ale, že Západ uvažuje o krocích k zablokování přístupu Ruska do mezinárodních struktur.

V Tbilisi už přistálo první letadlo s americkou pomocí

Bush zároveň oznámil zahájení leteckých i námořních dodávek humanitární pomoci USA Gruzii a důrazně požádal Moskvu, aby ji v plném rozsahu umožnila. Gruzínský prezident Saakašvili Bushova slova interpretoval tak, že americká armáda převezme kontrolu nad gruzínskými přístavy a letišti, což Pentagon okamžitě odmítl.

První letadla s americkou pomocí už dosedla na plochu letiště v Tbilisi a USA chtějí v pomoci svému spojenci v oblasti dál pokračovat.

Riceová: Porušování příměří povede k další izolaci Ruska

Ministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová bude ve čtvrtek ve Francii jednat o situaci na Kavkaze. Následně odletí do Tbilisi, aby tam demonstrovala podporu a solidaritu gruzínské vládě.

Před odletem do Evropy šéfka americké diplomacie na tiskové konferenci varovala Rusko, že mu v důsledku intervence v Gruzii hrozí mezinárodní izolace. „Pokud bude Moskva porušovat příměří, povede to k prohloubení izolace Ruska. Postup Moskvy totiž vyvolává otázku, zda je Rusko vhodným partnerem pro řadu mezinárodních grémií. Rusko musí urychleně ukončit všechny vojenské operace,“ prohlásila Riceová a apelovala na ruské vedení, aby nebránilo americké humanitární pomoci.

Mezinárodní izolace Ruska by se kvůli jeho angažmá v Gruzii mohla zhoršit třeba v souvislosti s jeho případným přijetím do Světové obchodní organizace. Tam chce Moskva už několik let. Potřebuje k tomu ale souhlas všech členů, včetně Gruzie a Spojených států. 

Rusko se Saakašvilim jednat nebude

Ruský vicepremiér Sergej Ivanov v rozhovoru pro rozhlasovou stanici BBC prohlásil, že Moskva odmítá o rozmístění mírových sil v gruzínských separatistických regionech Jižní Osetii a Abcházii jednat s gruzínským prezidentem Michailem Saakašvilim, ale bude o této záležitosti jednat s Evropskou unií.

„Udržujeme diplomatické vztahy s Gruzií, máme miliony Gruzínů, kteří mají ruské občanství a spokojeně žijí v Rusku. Ale nebudeme hovořit se Saakašvilim, to neuděláme. Poté, co udělal, jsme mu nabídli mír, nikoliv přátelství,“ řekl Ivanov. Gruzínského prezidenta přitom obvinil z genocidy v Jižní Osetii a znovu popřel informace, podle nichž ruské jednotky postupují z Jižní Osetie dál do Gruzie.