EU odsoudila zásah proti demonstrantům v Kyjevě, opozice připravuje stávku

Kyjev – Demonstrující hovoří o krvavém zásahu, policie naopak o chránění příprav na vánoční svátky. Dva naprosto odlišné názory na potlačení protestů v hlavním městě Ukrajiny. Příslušníci policie dnes nad ránem rozehnali asi 1 000 demonstrantů pomocí slzného plynu a obušků. Zásah odsoudil americký velvyslanec v Kyjevě, litevské předsednictví EU nebo český eurokomisař Štefan Füle. Varšava si předvolala ukrajinského velvyslance, protože se mezi zmlácenými ocitli i polští občané. Ukrajinský premiér chce vytvořit vyšetřovací skupinu, která má odhalit „viníky provokace“ z řad demonstrujících.

Svět dění v Kyjevě sleduje

  • „Použití síly proti pokojným demonstrantům je odsouzeníhodné. Žádáme ukrajinskou vládu, aby respektovala lidská práva a principy právního státu. Události na Ukrajině velice bedlivě sledujeme,“ říká litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius.
  • Jako „naprosto zbytečné a neopodstatněné násilí“ kritizoval zásah v Kyjevě i polský premiér Tusk. Apeloval také k nepromarnění úsilí o sblížení Ukrajiny s EU kvůli „brutálnímu excesu tamní policie“.
  • „Ukrajinské úřady se zdržely podpisu dohody o přidružení, ale neměly by se zdržet respektování svobody shromažďování a slova,“ podotkl na adresu Kyjevu komisař EU pro rozšíření Štefan Füle.

Americký velvyslanec v Kyjevě Geoffrey Pyatt

„Stále se snažím pochopit, co se stalo. Rozhodně ale odsuzuji jakékoli násilí proti pokojným demonstrantům.“

Premiér chce vyšetřovací skupinu

Ukrajinský premiér Mykola Azarov chce vytvořit vyšetřovací skupinu, která má odhalit, kdo nese odpovědnost za provokaci a kdo má být potrestán. „Teď je jasné jedno: jestli někdo rozhodně nemá zájem na scénáři, který se rozvinul, tak je to vláda. Naším úkolem je zachovat klid a stabilitu v zemi,“ napsal na svůj Facebook Azarov.

Ukrajinská opozice připravuje celostátní stávku

Ukrajinská opozice vyzvala k předčasným prezidentským a parlamentním volbám a začala připravovat celostátní stávku. V reakci na ranní policejní násilí také prohlásila, že vytváří „ústředí národního odporu“. „Společně jsem se rozhodli vytvořit ústředí národního odporu a začali jsme připravovat celostátní stávku,“ řekl představitel opozice Arsenij Jaceňuk.

Potlačení demonstrace v Kyjevě
Zdroj: Sergei Grits/ČTK/PA

Průběh demonstrace

Dav tvořil zbytek z asi 10 000 lidí, kteří v Kyjevě proti ukončení sbližování s EU protestovali již v pátek večer. Jednalo se především o studenty. „Bylo to strašné. Vedli jsme klidnou demonstraci a oni nás napadli,“ řekla jedna z účastnic akce. „Házeli s námi jak s odpadky,“ dodala. Na náměstí dorazily sanitky. Mnoho demonstrantů utrpělo krvavé rány na hlavě nebo na rukou. Policie udeřila proti protestujícím kolem 4:30 místního času (3:30 SEČ).

Policie dnes vysvětlila, že údajně 1 000 lidí bránilo přípravě na Vánoce v centru Kyjeva, a proto musela zasáhnout. Použila proto obušky s slzný plyn. Účastníci demonstrace tvrdí, že je policie brutálně napadla. Mluví se o krvavém zásahu. Bylo zadrženo 35 lidí, 7 osobskončilo v nemocnici.

Náměstí nezávislosti, kam přívrženci opozice a unie zamířili, již vpodvečer obklopily nejméně dvě tisícovky příslušníků speciální pořádkové jednotky Berkut. Podle původního policejního komuniké měly policejní kordony zabránit demonstrantům v narušení dopravy. Ukrajinské vedení změnilo názor na asociační dohodu minulý týden, prý kvůli nátlaku Ruska. Janukovyč svůj obrat vysvětloval špatným stavem ukrajinské ekonomiky a údajně nedostatečnými přísliby pomoci ze strany EU.

Reportáž Veroniky Pitrové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod