Co Čech, to muzikant – v Brazílii by mohli vyprávět

Brasília – V Brazílii jsou dva významní Češi: Juscelino Kubitschek a já, říká – při vší skromnosti – profesor klasické hudby Bohumil Med. Žije v metropoli Brasília, kterou před 60 lety založil právě exprezident Kubitschek, muž s třeboňskými kořeny. Bohumila Meda do Brazílie přivedla vážná hudba. Vybudoval zde největší obchod s notami v celé Latinské Americe. Za nabídkou více než 100 tisíc hudebních titulů k němu přijíždějí muzikanti z různých koutů světa.

„Kdybych prodával pneumatiky do auta, tak se uživím mnohem lépe. Tohle je jen pro fajnšmekry,“ říká muž, který si v roce 1968 po otevření hranic jako absolvent Janáčkovy Akademie múzických umění přijel zahrát do orchestru v Rio de Janeiru. Zůstat v Brazílii sice neplánoval, pak ale přijal nabídku, aby se stal profesorem na státní Universidade de Brasília.

Rodák z Humpolce léta vyučoval hru na lesní roh a ani v jeho 74 letech ho práce spojená s hudbou neopustila. Je známý nejen jako majitel hudebního nakladatelství Musimed a obchodu s hudebninami, ale napsal také knížku o hudební nauce, z níž se učí budoucí muzikanti po celé zemi. Teď pracuje na další knížce plné historek o skladatelích a vzpomínek na svá studia. Hudba mu totiž kromě pěstování salátu – jak říká – přináší největší potěšení. Z vlastizrádce, jak ho označovali komunisté, se stal po revoluci držitelem prestižního vyznamenání za šíření dobrého jména České republiky ve světě.

Kromě běžného světového repertoáru nabízí Med takřka všechny hudebniny vydávané v České republice a jako pedagog propaguje českou hudbu mezi svými žáky na univerzitě, ve svých článcích a přednáškách. Na svůj původ byl podle svých slov vždycky hrdý – a díky luštění křížovek česky nezapomněl.

Lenka Nechvátalová o brazilském Čechovi Bohumilu Medovi (zdroj: ČT24)
Vydáno pod